Utilaje compacte pentru un management forestier modern

MEq
By MEq aprilie 30, 2019 12:28

Utilaje compacte pentru un management forestier modern

Utilajele forestiere Malwa sunt dezvoltate și fabricate în Suedia, în Skene, la circa 30 de minute de Gothenburg. Aici, Malwa produce utilaje fiabile pentru un management forestier modern și cu un impact minim asupra mediului. Mașinile lor sunt cunoscute pentru dimensiunile compacte și masa redusă, fiind eficiente în rărituri primare și secundare. Marius IANCU

Malwa produce în segmentul compact de mașini forestiere. Toate componentele și subansamblurile esențiale, precum motorul, sistemul de control, transmisia, macaralele și capuri de recoltare, provin de la producători de renume internațional, ceea ce garantează calitatea și performanța acestor mașini. Ideea de bază a constructoului suedez este de a nu construi mașini mai late de 2 metri. Acest principiu are ca scop optimizarea mobilității mașinilor în majoritatea tipurilor de păduri și evitarea utilizării rutelor de deplasare tradiționale. Malwa dezvoltă și construiește mașini forestiere pentru rărituri primare și secundare care se pot deplasa printre copaci, provocând foarte puține daune de mediu sau chiar deloc.

În ultimii ani, Malwa și-a actualizat gama de produse, cel mai recent utilaj lansat fiind în 2017. De altfel, constructorul suedez consideră ca mașinile sale se încadrează într-o clasă proprie de dimensiuni. Așadar, portofoliul Malwa cuprinde utilaje de tip forwarder și harvester, însă în urma cu doi ani a adăugat un nou tip de mașina – un utilaj combinat; astfel, Malwa oferă acum modelele 560F Forwarder, 560H Harvester și 560C Combi.

Există diferite percepții legate de lucrările de rărituri, iar managementul forestier poate fi o problemă sensibilă. Pentru aceasta, Malwa are propria abordare, utilajele având rezultate excelente și ratinguri pentru fiabilitate și întreținere, mediul operatorului, impactul minim asupra solului și consumul redus de combustibil.

Pe toate cele trei tipuri de utilaje, Malwa folosește un motor Caterpillar de 3.4 litri, ce dezvoltă 55 kW (75 hp). Motorul este amplasat transversal, rezultatul fiind o capotă mai scurtă și, prin urmare, o vizibilitate mai bună, manevrabilitate și o rază bună de virare. De asemenea, se încadrează în normele de emisii Tier 4F / Stage IIIB, oferind un cuplu ridicat la turații joase. Intervalele de service sunt de 500 ore.

Mediul operatorului este unul sigur, izolat fonic, beneficiind de sistem de control al climatizării și scaun cu suspensie pneumatică (cu încălzire electrică, amortizare bidirecțională și diferite funcții de reglare). Vizibilitatea din cabină este optimizată atât datorită geamurilor largi ce-l ajută pe operator să aibă o vedere bună asupra roților și solului, cât și luminilor LED (până la 16 lămpi). Mașina include, de asemenea, tehnologia regăsită pe modelele mai mari: mapping software, suport operațional, măsurtori etc.

Parker IQAN este un sistem software de comunicații avansat pentru utilajele mobile, regăsit și pe mașinile Malwa. Totodată, soluția CAN-Bus oferă avantaje majore. Dezvoltarea continuă a software-ului asigură o utilizare optimă și întotdeauna actualizată, parametrii de funcționare ai utilajului fiind permanent monitorizați.

Transmisia hidro-mecanică A4VG/A6Vm de top este de proveniență Bosch Rexroth și asigură fiabilitate operațională, eficiență și proprietăți unice de deplasare în regim off-road. Hidraulica de lucru are senzor de sarcină, iar supapa de macara cu limitator de presiune cu semnal individual este bine dimensionată, pompa având un debit de până la 140 l/min. – care se pretează bine pentru operarea unui cap procesor Log Max 928.

Noul boghiu turnat și structura optimizată a șasiului îmbunătățesc manevrabilitatea, rezistența și longevitatea utilajului. Atât designul boghiului, cât și al șasiului au fost dezvoltate de Malwa, iar durabilitatea și durata lor de viață au fost evaluate pentru a asigura o operare fără probleme. În ceea ce privește brațul de macara, atât forwarderul, cât și modelul Combi vin echipate cu o macara Cranab FC45 T cu o deschidere de 6.1 m sau FC45 DT, cu o rază de 8 m. Ambale au o foarte bună geometrie a mișcării, ceea ce înseamna că se comportă similar în combinație cu un cap de recoltare sau un graifer, indiferent de zona de lucru în care operează. De asemenea, ambele macarale au capacitatea de a ridica un buștean masiv de 6 m lungime. Malwa recomandă echiparea utilajeor sale cu un cap procesor Log Max 928, cu o capacitate maximă de tăiere de 42 cm.

Malwa 560H este un harvester eficient pentru lucrări de rărituri – chiar și în terenuri sensibile sau mlăștinoase. Cu o masă de numai 5400 kg (6700 kg cu roți umplute cu apă), utilajul are o presiune la sol foarte scăzută, mai ales dacă rotile boghiului spate sunt dotate cu șenile. Noul motor Caterpillar de 75 hp se încadrează în cerințele de mediu și dezvoltă suficientă putere pentru utilizarea unui cap procesor Log Max 928. De altfel, Malwa 560H și Log Max 928 fac pereche bună în lucrările de rărituri de înaltă calitate.

Malwa 560F este un forwarder (transportor) cu capacitate de încărcare de 5500 kg (sau 9000 kg în combinație cu o remorcă). Masa redusă îl face un utilaj foarte potrivit în terenuri sensibile, mai ales dacă e dotat cu șenile (pe roțile boghiului). Transmisia hidro-mecanică de primă clasă, în combinație cu raza scurtă de virare asigură o conducere unică a mașinii. Forwarderul poate fi echipat cu o macara Cranab FC45 T (cu o rază de 6,1 m) sau FC45 DT (cu o rază de 8,2 m). Remorca opțională mărește capacitatea de încărcare totală la 9000 kg și permite transportul mai ușor al diverselor sortimente de lemn. Remorca încape și poate fi transportată în spațiul de încărcare al forwarderului.

Malwa 560C este un utilaj doi-în-unu, care poate fi convertit simplu într-un harvester sau un forwarder, fără a compromite productivitatea sau performanța. Este o soluție unică a constructorului suedez, cu contragreutăți detașabile, care îi permit modelului Combi să lucreze la fel de bine ca harvester. Compartimentul de depozitare spațios găzduiește patru rezervoare suplimentare de 20 l de combustibil diesel; în plus este loc și pentru lanțuri, unelte speciale etc. Oferind posibilitatea de a deplasa „două mașini într-una singură”, modelul Combi este perfect atât în rărituri, cât și în lucrări de curățare a copacilor căzuți din cauze naturale. Ca forwarder, poate folosi un cap de recoltare cu diametrul de tăiere de până la 42 cm, având o capacitate de încărcare de 5,5 tone.

MEq
By MEq aprilie 30, 2019 12:28

Follow Us

Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest