Sampo acordă o atenție mai mare sectorului forestier, lansând 3 noi utilaje

MEq
By MEq decembrie 13, 2018 00:05

Sampo acordă o atenție mai mare sectorului forestier, lansând 3 noi utilaje

Producătorul finlandez Sampo Rosenlew este mai renumit datorită combinelor pentru agricultură. Cu toate acestea, produce utilaje forestiere încă din anii ʹ90, însă nu și-a concentrat atât de mult atenția asupra acestui sector. Asta până recent.

Anul acesta, cel mai mare târg din Finlanda destinat industriei utilajelor grele din sectorul forestier, FinnMetko, a adunat peste 400 de expozanți. Principalii producători din domeniul forestier au investit mult în cercetare și dezvoltarea de produse, iar acest eveniment a fost momentul propice pentru a lansa noi utilaje. Preocuparea pentru siguranța și confortul operatorului a fost, de asemenea, una dintre forțele motrice ale noilor dezvoltări.

Numeroși vizitatori ai târgului forestier finlandez FinnMetko 2018 au avut ce vedea la standul Sampo. Compania a prezentat în premieră trei mașini forestiere complet noi. Dar să privim mai atent.

În 2017, Sampo Rosenlew a cumpărat ce a mai rămas din compania falimentară Logman, un producător de utilaje forestiere cu sediul în Finlanda. La momentul respectiv, mulți în piață s-au întrebat oare de ce Sampo a decis să facă această achiziție. Raspunsul: două dintre noile utilaje forestiere (HR86 și FR68) se bazează pe proiecte care au urmat achiziției companiei Logman. Sampo a adus unele adaptări, iar rezultatul a putut fi văzut cu ocazia târgului. Utilajele prototip Sampo expuse la stand au fost construite în vechea fabrică Logman din Kurikka, dar odată cu începerea producției de serie, întregul proces se va muta la fabrica principală din Björneborg.

Primul utilaj este un harvester cu 8 roți, complet nou: Sampo HR86. Cu o masă operațională de aprox. 20 t și echipat cu un braț de macara Messera, noul harvester va fi potrivit pentru metoda de tăiere cut-to-length (CTL). Este un pas important pentru Sampo, întrucât până acum producătorul nu s-a aventurat în acest segment, iar reacțiile din piață vor fi interesant de urmărit.

Următoarele utilaje sunt două forwardere, și anume FR68 și FR48. Noul Sampo FR68, ca și în cazul harvesterului, urmează îndeaproape schițele Logman. FR68 este echipat cu o cabină rotativă și are o capacitate de încărcare de 14 t. Masa utilajului este de 18 t și are în dotare roți de 26,5″ și o macara de încărcare Mesera 92F. Cel de-al doilea forwarder, Sampo FR48, de 12 tone, se încadrează în clasa mijlocie și, probabil, este inspirat de modelul mai mic FR28, având cabină fixă.

Cu siguranță, Sampo își propune mai mult pentru viitor și doreste o felie mai mare din piața nordică a utilajelor forestiere, investind în exploatarea de masă lemnoasă după metoda CTL. Sampo Rosenlew este un grup puternic, iar dacă a ales să se focuseze mai mult decât până acum pe segmentul forestier, probabil că rezultatele nu se vor lăsa mult așteptate. Deși la vârf lupta este acută, acolo unde producători precum John Deere Forestry, Ponsse și Komatsu Forest au cote de piață ridicate, în segmentul middle este loc de creștere, iar Sampo speră să devină un jucator tot mai important.

MEq
By MEq decembrie 13, 2018 00:05

Follow Us

Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest