Ponsse Cobra – un harvester solid, ancorat în tehnologia finlandeză

MEq
By MEq februarie 3, 2020 11:06

Ponsse Cobra – un harvester solid, ancorat în tehnologia finlandeză

În toamna anului 2018, Ponsse lansa harvesterul Cobra. Printre punctele forte ale modelului Ponsse Cobra sunt versatilitatea în diferite tipuri de lucrări, un grup motopropulsor eficient și un sistem hidraulic puternic. Noul harvester poate lucra cu o serie de echipamente, adaptându-se ușor la o gamă largă de metode de tăiere și de lucru. Datorită acestei versatilități, harvesterul Cobra a fost bine primit pe piața utilajelor forestiere. | M. Equipment

Soluțiile tehnice regăsite pe harvesterul Cobra includ o tehnologie de bază fiabilă, iar tracțiunea integrală (opt roți) oferă utilajului stabilitate și aderență. Opțiunile de macara ce echipează modelul Cobra sunt fie o macara paralelă C44+, fie o macara cu braț telescopic C5 (cu o deschidere de 11 m, bine cunoscută de pe alte modele Ponsse). De asemenea, selecția de capete de recoltare folosite variază de la modele pentru rărituri până la modele pentru arbori cu diametru mare.

Pentru cele mai solicitante lucrări de tăiere în pante abrupte, Cobra poate fi echipat cu troliu Ponsse Synchrowinch, ce îmbunătățește capacitatea de mișcare a mașinii în pantă și reduce impactul (stresul) asupra solului. Grupul de putere al harvesterului Cobra include un puternic motor Mercedes-Benz cu șase cilindri și o pompă hidraulică mare, de 210 cm3. Tehnologia de bază face costurile de întreținere și necesitatea operațiilor de service să rămână la un nivel redus.

Grupul de putere
Așa cum spuneam, inima harvesterului Cobra este un puternic motor Mercedes-Benz cu 6 cilindri. La turații reduse, motorul are un cuplu de 1.100-11.200 Nm (în funcție de modelul motorului și de nivelul său de emisii), astfel încât utilajul să poată continua să lucreze chiar și în cele mai exigente condiții. De asemenea, motorul dezvoltă suficientă putere (205 sau 210 kW), ajutând mașina să depășească vârfurile variațiilor de sarcină.

Pompa hidraulică mare de 210 cm3 este direct conectată la motor. Instalarea directă pe motor presupune un design simplu, reducând întreținerea și numărul de componente (comparativ cu instalarea carcasei pompei de transfer) și îmbunătățind eficiența transmisiei. Datorită pompei de lucru mari și capacității generoase a sistemului hidraulic, economia consumului de combustibil și costurile de întreținere rămân scăzute. Forța de tracțiune a harvesterului Cobra este de 195 kN, ceea ce îl face lider în clasa sa de mărime.

Macaraua
Dintre cele două opțiuni diferite de macarale disponibile pentru Cobra, prima este Ponsse C44+ (propria macara paralelă dezvoltată de Ponsse), care și-a dovedit ușurința în utilizare și eficiența și pe alte harvestere ale producătorului finlandez. C44+ are o acțiune hidraulică paralelă, ceea ce o face o macara foarte precisă. În comparație cu acțiunea mecanică paralelă, funcția hidraulică minimizează numărul punctelor de pivotare, care sunt susceptibile de uzură. Astfel se reduc vibrațiile cauzate de jocul în punctele de pivotare uzate.
Datorită agilității și deschiderii sale, C44+ se potrivește în majoritatea aplicațiilor, întrucât macaraua, în descrierea mișcării sale de rotație, ocupă puțin spațiu în jurul mașinii. Deschiderea macaralei C44+ este de 11 m, în echiparea cu cap de recoltare H6.

Cea de-a doua opțiune de macara are la bază designul tradițional Ponsse de braț telescopic. Macaraua cu braț telescopic Ponsse C5 este o opțiune puternică pentru situațiile în care se impune un centru de greutate coborât pentru stabilitatea mașinii (de exemplu, pe pante abrupte). Raza maximă a macaralei C5 este de 10 m, în funcție de capul de recoltare utilizat.

Ambele modele de macara sunt echipate cu două motoare de rotație, deoarece puterea și precizia rotației joacă un rol important în eficiența de lucru. De asemenea, este posibilă înclinarea suportului macaralei la ± 20˚ pentru o putere de rotație maximă în condiții de pantă. Ambele modele cu macara au un cuplu mare de ridicare de 248 sau 250 kNm (mărimi excelente pentru clasa de dimensiuni a utilajului).

Platforma
Fiind un harvester cu opt roți, Cobra este foarte stabil, cu o presiune redusă pe suprafața solului. Distanța de 1.500 mm între butucii boghiului și anvelopele mari de 26,5” distribuie uniform masa mașinii, iar datorită dimensiunii anvelopelor, utilajul are o gardă bună la sol. Pe lângă acestea (dimensiunea anvelopelor și boghiurile), presiunea la sol poate fi modificată și de diferitele soluții de șenile pentru roți. Cele opt roți îi permit utilajului să se deplaseze în terenuri accidentate și moi.

Cobra beneficiază de sistemul cu cilindru de blocare a șasiului, sistem ce stabilizează mașina în timpul lucrului și funcționează ca amortizor în timpul deplasării. Rezervorul de combustibil de 380 l permite funcționarea mașinii timp îndelungat, fără realimentare.

Capul de recoltare
Adaptabilitatea harvesterului Cobra este dată și de gama de opțiuni de capete de recoltare. Toate capetele de recoltare Ponsse sunt fabricate și proiectate la fabrica Ponsse din Vieremä, acesta fiind și motivul potrivirii perfecte. Opțiunile de capete de recoltare pentru Cobra pornesc de la modelul Ponsse H5 (pentru rărituri). Următorul pas într-o clasă superioară de dimensiuni este modelul Ponsse H6, apreciat ca cel mai bun cap de recoltare pentru uz general de pe piață, potrivit pentru o varietate de utilizări, de la rărituri până la tăieri de regenerare.

Împreună cu macaraua C44+, ambele capete de recoltare au o rază de operare de 11 m. Pentru arborii mai mari, Cobra poate fi echipat cu puternicul și totodată compactul cap de recoltare Ponsse H7, conceput pentru lucrări grele de tăiere. Deși H7 este un cap de recoltare mare, macaraua poate atinge cu el raze de până la 10 m.

De asemenea, pentru Cobra sunt disponibile și două capete de recoltare pentru procesarea și decojirea arborilor de eucalipt din plantații. Ponsse H7 Euca lucrează bine cu arbori foarte mari datorită geometriei sale de centrare. Cu toate acestea, Ponsse H77 Euca este un cap de recoltoare eficient și durabil pentru procesarea arborilor de eucalipt mai mici. H77 Euca este caracterizat de rolele sale de alimentare laterale, care permit decojirea foarte eficientă a trunchiului. La nevoie, H77 Euca poate fi echipat pentru recoltare obișnuită. Cu cap de recoltare cu opțiunea de decojire, macaraua de pe Cobra poate avea (în funcție de model) o deschidere de 8,6 sau 9,5 m.

Specificații tehnice Ponsse Cobra
Masa: 20,900 kg
Lungime: 8,13 m
Lățime: 2,6 – 3 m
Garda la sol: 600 mm
Macarale: C44+ sau C5
Motor: Mercedes-Benz OM936LA Stage V (pentru Europa)
MB OM936LA Tier 4F (pentru America de N)
MB OM906LA Stage IIIA (alte piețe)
Putere motor (EU și America de N): 210 kW (286 hp)
Cuplu: 1200 Nm (EU) / 1150 Nm (America de N) @ 1200-1600 rpm
Pompa sistem hidraulic: 210 cm3
Rezervor ulei: 290 l
Anvelope: 26.5″

MEq
By MEq februarie 3, 2020 11:06

Follow Us

Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest

SEARCH SOMETHING

OPINION