Pentru un viitor electric, Bauer introduce noul utilaj de foraj rotativ eBG 33

MEq
By MEq octombrie 18, 2021 17:01

Pentru un viitor electric, Bauer introduce noul utilaj de foraj rotativ eBG 33

La expoziția internă din acest an, sub sloganul „Bau Erleben” (Experiență în construcții), Bauer Maschinen GmbH a prezentat noul model eBG – primul utilaj electric de foraj rotativ. Acesta folosește energie electrică în locul unui motor diesel, astfel că nu presupune consumul de combustibili fosili și funcționează extrem de silențios, ceea ce-l face perfect pentru utilizarea în orașe.

„De ceva timp încoace, lucrăm cu electrificarea. În trecut, însă, acest lucru a fost adaptat cererilor sau proiectelor specifice ale clienților”, a explicat Christian Heinecker, șeful diviziei Utilaje de foraj la BAUER Maschinen GmbH.

În centrul dezvoltării noului utilaj electric eBG se află ideea de „emisii zero”. Aceasta include diverse sfere de activitate, precum sustenabilitatea, reciclarea, energia, amprenta de CO2 și emisiile de zgomot. Operarea electrică a instalațiilor de foraj este, pur și simplu, următorul pas logic către neutralitatea climatică.

Anterior, electrificarea utilajelor Bauer a fost aplicată doar în cazuri specifice, precum Dive Drill (un utilaj pentru foraj subacvatic operat de pe nave, la care au fost instalate pachete hidraulice cu acționare electrică) sau în zona tehnologiei de forare la mare adâncime, cu acționare electrică Top Drive. „Electrificarea a intrat în portofoliul nostru standard sub formă de produse individuale, precum și ca tehnologie de foraj la mare adâncime”, a spus Christian Heinecker. Prima macara purtătoare (duty-cycle) cu motor electric a fost prezentată la Bauma 2019: Bauer MC 96, cu o unitate de frezare, configurație potrivită atât pentru construcții urbane, cât și pentru galerii de metrou.

Noul eBG 33 se încadrează în segmentul mediu al seriei de utilaje de foraj, având o putere de peste 400 kW, ceea ce îl plasează pe aceeași scară cu modelele BG 28 până la BG 36 și, astfel, în intervalul de cuplu de 280 – 390 kNm. Prin urmare, acoperă o gamă extinsă de aplicații pe șantier. În afară de forarea clasică cu bare Kelly, eBG 33 poate fi utilizat pentru metode de înaltă performanță – de exemplu, în tehnici de amestec (CSM/cutter soil mixing – amestecul materialului frezat cu betonul lichid, pompat prin interiorul coloanei de foraj) sau cu sistem cu cap dublu de rotire (burghiu cu melc continuu cu cap dublu de rotire – CCFA).

Pentru a livra aceeași capacitate ca un utilaj BG convențional cu motor diesel, noul eBG 33 a fost dezvoltat folosind o soluție de alimentare directă. Motivul: sistemele de baterii actuale disponibile nu ar putea face față capacității în această clasă de dimensiuni. În consecință, lucrările de pregătire a șantierului trebuie planificate pe mai multe luni pentru a se asigura că este furnizată și sursa de alimentare. Utilizarea modelului eBG este, prin urmare, avantajoasă în principal pe șantierele mari de construcții și de lungă durată, deoarece avantajele generale, precum costurile de operare reduse, pot fi exploatate pe deplin pe o perioadă mai lungă de timp.

Din exterior, eBG nu arată diferit față de „rudele” sale, cu excepția culorii. Însă la interior este o cu totul altă poveste: în locul motorului diesel a fost instalat un motor electric. Un transformator asigură diverse tensiuni pentru componentele de comandă electrice. Motorul are nevoie de 690 V, în timp ce sistemul de aer condiționat și încălzire necesită 400 V. În plus, o priză de 230 V oferă opțiunea de conectare a diferitelor piese suplimentare, cum ar fi uneltele de percuție. Ca de obicei, comenzile de bord necesită 24 V.

Structura lui eBG rămâne aceeași. Sistemul hidraulic, elementele de control și designul software-ului sunt implementate în același mod convențional. Operatorul nu trebuie să se adapteze, deoarece operarea utilajului este la fel ca pentru toate celelalte BG-uri Bauer. Avantajele sistemului premiat Energy Efficient Power (EEP) de la Bauer sunt, de asemenea, pe deplin disponibile pentru modelul electric eBG. De altfel, sistemul EEP impune standardele de ani buni, în special în ceea ce privește emisiile și consumul de motorină. Acest concept include și un control dinamic (la cerere) al turației răcitorului și al turației motorului diesel, precum și o eficiență hidraulică remarcabilă datorită componentelor hidraulice mari. Un alt reper este metoda de operare a troliului principal: conceptul de troliu EEP face posibilă recuperarea energiei în timpul retragerii din gaura forata.

Ghidarea cablurilor (pentru a avea o sursă de alimentare sigură) a reprezentat, de asemenea, o provocare. Încă o dată, ideea a venit de la tehnologia de forare la mare adâncime: soluția este un furtun gros cu o manta fermă de protecție în interiorul căreia se găsesc nu mai puțin de șapte cabluri.

EBG 33 este o noutate pe piață în această formă și capacitate. Odată cu eBG, unul dintre cele mai importante utilaje pentru tehnologia fundațiilor speciale poate fi operat acum complet fără emisii de CO2. eBG poate executa diverse metode pentru construirea pereților de foraj, precum și forarea piloților de fundație cu diametru mare. Se poate lua în considerare chiar și executarea bazelor de frezare.

MEq
By MEq octombrie 18, 2021 17:01