Micii demolatori

MEq
By MEq mai 10, 2015 01:51

Micii demolatori

Story Highlights

  • Roboti pentru demolari
  • Avant Robot 185 este un robot pentru demolari cu un centru de greutate jos
  • Brokk 400 are acum un sasiu mai mare pentru aplicatii mai grele
  • Husqvarna DXR 310 este cel mai puternic robot pentru demolari controlat de la distanta din gama producatorului suedez

Related Articles

Încorporează tehnologie de ultimă oră, au suficientă putere pentru a sfărâma structuri de beton, a tăia armături sau a sparge ziduri ori pardoseli, au o masă redusă și un design funcțional. Reprezintă alegerea potrivită pentru utilizatorii din domeniul demolărilor ce doresc mașini manevrabile, dar extrem de puternice, stabile și cu rază buna de acțiune. Sunt roboții pentru demolări. | Marius IANCU

Domeniul demolărilor presupune folosirea unor echipamente care să facă față cerințelor de eficiență și securitate în muncă, motiv pentru care câțiva producători – cu precădere scandinavi – au realizat că pot exploata un nou segment de piață. Așa au apărut roboții pentru demolări, principalii producători fiind Avant, Brokk și Husqvarna.

avant_robot_185_1_n

Avant Robot 185 este un robot pentru demolări cu un centru de greutate jos, ceea ce înseamnă stabilitate mai mare, siguranță și o productivitate mai bună. Utilajul are toate componentele principale hidraulice și electrice incluse în corpul mașinii, pentru un centru de greutate cât mai jos posibil. Designul unic și geometria brațului duc echipamentul la un nivel superior de performanță.

Brațul telescopic atinge înălțimea maximă de 5,5 m, iar întins la orizontală, are o rază de 4,5 m. De asemenea, brațul și turela se rotesc la 360º. Robotul este ușor de manevrat grație unei telecomenzi cu 5 viteze, adaptându-se acolo unde este nevoie, fie încet și cu precizie, fie în operațiuni mai rapide. Designul robust este dublat de componente de înaltă calitate – sistemele hidraulice și electronice, cadrul și top-ul sunt protejate de plăci de oțel heavy-duty, iar cilindrii hidraulici au protecții din ploicarbonat. Utilajul include un computer EPEC, display-ul color ghidând operatorul și stocând o cantitate mare de date privind funcționarea mașinii; poate indica necesitățile de service sau diferite alerte, iar anumiți parametri pot fi modificați prin intermediul EPEC, pentru a adapta robotul în funcție de aplicație și de nevoile operatorului. Robotul este disponibil într-o configurație cu două opțiuni de putere, de 15 sau 18,5 kW, are o masă de 2200 kg și poate lucra cu un atașament de max. 270 kg. Este compatibil cu: ciocan hidraulic, foarfecă demolatoare, cupă de excavare, graifer, daltă etc.

DSC08097_hf

Brokk 400 este alimentat eletric și modernizat, noul model având acum un șasiu mai mare pentru aplicații mai grele. Controlat prin telecomandă, utilajul are un sistem hidraulic nou, cu un debit mai eficient atunci când brațul operează un atașament pentru operațiuni de perforare (spargere). Noul 400 are axe, role și șenile laterale mai mari. De altfel, șenilele sunt cu 10% mai lungi decât la modelul precedent (ceea ce înseamnă o durată de viață mai lungă a utilajului folosit în aplicații ce necesită deplasari frecvente) și are o stabilitate cu 60% mai mare atunci când lucrează cu atașamente mai grele.

Stabilizatorii laterali distribuie uniform greutatea mașinii, noul Brokk 400 lucrând cu atașamente de până la 600 kg, ce pot fi schimbate cu ușurință de către operatori grație cuplei rapide hidraulice. Echipat cu ciocan hidraulic Atlas Copco SB552, Borkk 400 poate fi folosit pentru spargerea și îndepărtarea rocii în tuneluri de mici dimensiuni. Brokk 400 are o masă de 5,1 t, o lățime de 1,6 m și o înălțime aproximativă de 3,2 m, iar motorul are o putere de 30 kW. Utilajul are un braț din 3 secțiuni și poate lucra în pante cu o înclinație maximă de 30°, deschiderea orizontală a brațului fiind de 6,7 m, iar cea verticală, de 7,3 m. Grație opțiunii de control a brațului de la distanță, operatorul poate sta departe de utilaj, în siguranță. Compania suedeza produce și utilaje la comanda, cu dotări speciale precum camere video, brațe mai lungi, dispozitive pentru înclinarea laterală a atașamentului de lucru și tamburi pentru cablu. Robotul e compatibil cu atașamente precum: ciocan hidraulic Atlas Copco SB552, foarfecă Darda CC560, cupă de excavare de 250 l, foreză hidraulică, graifer etc.

Husqvarna DXR 310

Husqvarna DXR 310 este cel mai puternic robot pentru demolări controlat de la distanță din gama producătorului suedez. În ciuda greutății sale reduse și compacte, robotul are o putere de 22 kW, fiind ideal pentru operațiuni de demolare în medii grele de lucru. Stabilizatorii laterali sunt controlați individual și, împreună cu o amprentă mare la sol, oferă o stabilitate superioară ce permite un volum mare de muncă.

DXR 310 poate lucra cu o varietate de atașamente, precum ciocane hidraulice sau foarfeci pentru demolări. Pentru aplicații în medii heavy-duty, producătorul recomandă pachete ce includ caracteristici suplimentare, precum protecție hidraulică, sistem de răcire îmbunătățit sau protecție termică. Cele mai recente pachete disponibile în gama de roboți DXR sunt: Additional Feature, Enhanced Cooling și Heat Protection.

Finmac-esite A4 4-siv ENGA doua secțiune a brațului din 3 segmente este telescopică, permițând poziționarea ușoara a atașamentului, iar luminile frontale LED asigură condiții bune de vizibilitate. Robotul are o masă de 2020 kg, o lățime de 780 mm, o lungime de 2056 mm și o înălțime de 1035 mm. Atașamente compatibile cu DXR 310: ciocane hidraulice Atlas Copco SB 202 și SB 302, cupă de excavare, daltă, foarfecă DSS 200, foarfecă pentru demolări DCR 300 (cea mai mare și mai puternică din oferta Husqvarna) și graiferul MG 200.

În 2011, Avant Tecno Oy a achiziționat toate drepturile privind roboții pentru demolări fabricați de Finmac Demolition Oy (nu și compania Finmac), astfel că modelele F16 și F18R nu s-au mai produs. Finmac F16 era un robot alimentat electric și controlat de la distanță prin radiocomandă. În Statele Unite și Canada, cei doi roboți au fost comercializați sub brandul Stanley LaBounty.

MEq
By MEq mai 10, 2015 01:51