Metoda Cut-to-Length este viitorul în exploatarea forestieră

MEq
By MEq aprilie 26, 2020 15:52

Metoda Cut-to-Length este viitorul în exploatarea forestieră

Despre metoda de recoltare forestieră Cut-to-Length (CTL) am mai amintit și în alte articole de pe www.mequipment.ro. Modernă, nature-friendly, ea presupune tăierea arborilor în pădure la anumite dimensiuni, folosind utilaje special proiectate pentru acest scop, apoi încărcarea și transportul lor tot cu utilaje dedicate. Concret, în metoda CTL, echipa de recoltare constă, în mod normal, din două tipuri de utilaje: harvesterul și forwarderul. Și pentru că recoltarea mecanizată s-a devzoltat enorm în ultimele decade, Ponsse, unul dintre cei mai mari producători de utilaje forestiere, consideră ca metoda CTL este viitorul. | M. Equipment

Metoda de ”tăiere la lungime” este adesea considerată o metodă specifică țărilor nordice europene. Ea a fost inițial dezvoltată din dorința de a optimiza eficiența lanțului de producție în prelucrarea lemnului și pentru eliminarea etapelor de lucru suprapuse. În metoda CTL, arborii sunt prelucrați în pădure în funcție de utilizare, ceea ce permite un randament mai mare și un lanț logistic eficient.

Popularitatea metodei Cut-to-Length (CTL) este tot mai mare în întreaga lume. Succesul ei se datorează eficientelor utilaje forestiere, care se adaptează diferitelor condiții de recoltare, sunt tot mai puțin poluante, datorită alinierii motoarelor la ultimele standarde de emisii, și oferă operatorului niveluri superioare de confort.

În prezent, două treimi din recoltarea mecanică a lemnului la nivel mondial se realizează cu utilaje forestiere ce folosesc metoda CTL. În Uniune Europeană, metoda CTL acoperă deja mai mult de 70% din procesul de recoltare, fie el mecanic sau manual. În alte părți ale lumii, aproape toate noile proiecte din industria forestieră se bazează pe soluții CTL, care optimizează fiecare trunchi de arbore în funcție de nevoile utilizatorului final.

În metoda Cut-to-Length, lemnul este deja tăiat în pădure în sortimente conform scopului utilizării lui. Acest lucru îi conferă lemnului o valoare ridicată și permite un lanț logistic eficient. Sortarea presupune ca diferitele secțiuni de catarg (care pot fi tăiate dintr-un copac) să fie destinate diferitelor scopuri, precum cherestea, placaj, bușteni mici, lemn pentru hârtie și lemn pentru utilizarea ca biomasă.

Crește valoarea pădurii
Spre deosebire de alte metode de recoltare mecanică, CTL permite un managemen responsabil și de înaltă calitate a pădurilor prin rărirea selectivă. O răritură bine executată menține pădurea sănătoasă și crește cantitatea de dioxid de carbon pe care aceasta o poate absorbi.

Rentabilitatea managementului pădurilor este afectată în mod evident de rata de creștere și calitatea arborilor afectează. Răriturile făcute la momentul potrivit și în mod corect accelerează creșterea pădurii și îmbunătățesc calitatea arborilor în dezvoltare, prevenind, printre altele, ca arborii să devină prea firavi și ajutându-i să păstreze o coroană suficient de mare și de robustă.

Atunci când pădurea este robustă, riscul daunelor cauzate de căderile masive de zăpadă, furtuni, insecte și incendii este semnificativ diminuat. Când răritura se face conform principiilor sănătoase de gestionare a pădurilor, se reduce concurența rădăcinilor și este crescută disponibilitatea nivelurilor de nutrienți și apă. De asemenea, o cantitate mai mare de lumină care ajunge la arbori întărește masa de ace și frunze (în funcție de specii). Activele verzi ale unei păduri bine gestionate cresc mai repede și au o calitate superioară.

Pe măsură ce se deplasează prin pădure, harvesterul lasă în urma sa ramurile și materialul coroanei rezultate în urma tăierii. Faptul că acestea acoperă traseele pe care utilajele se deplasează diminuează impactul mașinilor asupra terenului, prevenind deteriorarea lui. În metoda CTL, ramurile și restul coroanei sunt, de obicei, lăsate în pădure pentru a oferi substanțele nutritive necesare următoarei generații de copaci.

Gamă largă de opțiuni de recoltare
În recoltarea CTL, prelucrarea individuală a arborilor permite o aplicare flexibilă a diferitelor modele de rărire. De regulă, macaraua unui utilaj de recoltat CTL are o deschidere orizontală de până la 11 m. Datorită acestor macarale cu deschidere mare și folosirii unui cap de recoltare compact, utilajele pot efectua o rărire selectivă (în zonele unde densitatea e prea mare se fca rărituri, fiind lăsați să crească acei copaci mai buni, conform recomandărilor de management al pădurilor).

De asemenea, flexibila metodă CTL permite o acoperire forestieră continuă (continuous cover forestry sau CCF). Conform acestui principiu, copacii cresc continuu, iar întregul arborete al unei zone nu este niciodată tăiat dintr-o dată. În țările din nordul Europei, de exemplu – conform managementului tradițional –, o pădure este rărită de două ori în cei 80 de ani de creștere. La momentul primei rărituri, copacii au aproximativ 30 până la 40 de ani, iar produsul final este adesea doar pulpă (lemn pentru producerea hârtiei sau pentru obținerea de produse cu valoare energetică). În metoda de acoperire forestieră continuă, lemnul este recoltat mai frecvent, la intervale de 15 până la 20 de ani, iar scopul este ca toți copacii să fie recoltați la dimensiunea maxim profitabilă.

Colectarea de materii prime valoroase
În metoda Cut-to-Length, lemnul este recoltat direct pentru a fi utilizat de clientului final, materia primă fiind eficient valorificată. Automatizarea recoltării optimizează tăierea fiecărui trunchi într-un timp foarte scurt pentru a maximiza valoarea procesată a arborelui. Harvesterul măsoară baza trunchiului și o compară cu datele speciilor de arbori înregistrate, precum și cu trunchiurile tăiate anterior în pădure. Folosind acest algoritm de comparație, echipamentul de măsurare al harvesterului poate oferi o estimare precisă a întregii lungimi și grosimi a trunchiului.

Harvesterul poate face un calcul al valorii pe baza unui arbore și a unei specii de arbori, estimând câte trunchiuri sunt necesare pentru a îndeplini comanda utilizatorului final, precum și calitatea și dimensiunile trunchiurilor. Pe baza calculelor cerințelor și a măsurătorilor trunchiurilor, harvesterul calculează numărul și valoarea sortimentului obținut din fiecare trunchi. Totodată, stabilește și cea mai bună modalitate posibilă de tăiere a trunchiului.

În ciuda caracteristicilor lor moderne, sistemele de informații ale utilajelor forestiere CTL sunt foarte ușor de folosit. Operatorul nu are nevoie de cunoștințe tehnice specifice, deoarece sistemele inteligente ale mașinii lucrează în fundal, susținând activitatea operatorului. Astfel, acesta se poate concentra pe recoltarea relevantă și productivă, fiind totodată preocupat și de aspectele de mediu.
(sursa: Ponsse)

MEq
By MEq aprilie 26, 2020 15:52