Inovații Hamm: tamburi divizați, funcționare fără întreținere și sistem VIO de măsurare a compactării

MEq
By MEq august 22, 2019 17:16

Inovații Hamm: tamburi divizați, funcționare fără întreținere și sistem VIO de măsurare a compactării

În urmă cu peste 35 de ani, Hamm devenea primul producător de cilindri compactori care oferea un tambur cu oscilații. Astăzi, această tehnologie este o parte integrantă a gamei de produse Hamm și este în continuă dezvoltare. La Bauma 2019, Hamm a prezentat în premieră cea mai recentă inovație din acest segment: cilindri compactori cu tamburi divizați (split) cu oscilații. De asemenea, a expus în premieră mondială un sistem de măsurare a compactării în timpul compactării cu oscilații. Aceste două soluții demonstrează felul în care Hamm răspunde cerințelor tot mai ridicate în ceea ce privește calitatea compactării în lucrări terasiere și de construcții.

Tamburi divizați cu oscilații
Tamburii divizați sunt solicitați în special pentru compactarea în curbe și în sensuri giratorii, precum și pentru compactarea asfalturilor predispuse la deplasare, cum ar fi betonul asfaltic cu split și mastic bituminos (SMA – stone mastic asphalt) sau amestecurile de bitum modificat pe bază de polimeri. Motivul? Acești tamburi împiedică deplasarea materialului (dezlipirea liantului bituminos) și fisurile. Hamm a combinat aceste calități cu avantajele compactării cu oscilații, lansând pe piață un tambur divizat cu oscilații.

O unitate de oscilație individuală, independentă mecanic, funcționează în fiecare jumătate a tamburului divizat. Mecanismul de control integrat adaptează rapid și precis poziția greutăților din interior la poziția celor două jumătăți ale tamburului. Astfel, cele două jumătăți vibrează mereu sincron, în ciuda vitezei de rotație diferite. Cele două jumătăți de tambur sunt sincronizate electrohidraulic.

Specialiștii în compactare oferă astfel constructorilor o soluție premium pentru lucrări provocatoare. Tamburul divizat cu oscilații a putut fi văzut la Bauma 2019 pe modelul de utilaj DV+ 90i VS-OS. De asemenea, au existat modele cu tambur divizat oscilant și pentru toate celelalte modele de cilindri compactori din seria DV+.

Rezistență la uzură și întreținere zero
Toți cilindrii compactori cu oscilații – atât cei cu tambur întreg, cât și noile modele cu tambur divizat – sunt extrem de rezistenți la uzură, întrucât Hamm folosește acum un oțel cu granulație foarte rezistentă la uzură, conferind o rezistență mai mare a bandajului decât înainte. Astfel, Hamm prelungește semnificativ durata de operare a mașinilor sale moderne cu oscilație.

În plus, noii tamburi cu oscilații nu mai necesită întreținere. Acest lucru e posibil prin utilizarea unui concept de transmisie optimizat și a unor curele dințate inovatoare. Acum nu mai este necesară schimbarea curelei dințate după 2.000 de ore de funcționare. De pe urma acestei soluții vor avea de câștigat atât operatorii, cât și mediul înconjurător – tamburii cu oscilații sunt mult mai silențioși în operare datorită noilor centuri dințate. Mai mult, tamburii cu oscilații nu mai necesită schimburi de ulei – ceea ce alte sisteme de pe piață încă o cer.

Hamm Compaction Meter VIO – măsurarea oscilațiilor
Pentru măsurarea și documentarea compactării, Hamm reunește o gamă largă de module sub termenul HCQ (Hamm Compaction Quality). În premieră mondială, sistemul Hamm Compaction Meter VIO se alătură acum acestei oferte. Pentru prima dată, este posibilă măsurarea compactării în modul ”oscilații”. Sistemul este deja disponibil pentru compactoarele H 7i VIO și H 13i VIO.

Un accelerometru cu două axe și un nou software, îmbunătățit, alcătuiesc ”inima” acestui sistem. Oferă valoare sistemului HMV în cadrul unui proces brevetat. Aceasta corespunde compactării realizate și este afișată pe display-ul de pe platforma operatorului. Pentru operatorul cilindrului, aplicația este foarte simplă, deoarece operația nu necesită înregistrări suplimentare. Dacă valoarea sistemului HMV este înregistrată în HCQ Navigator, compactarea efectivă poate fi, de asemenea, determinată folosind o calibrare. Cilindrii compactori Hamm VIO își pot documenta acum trecerile cu măsurători precise, într-o manieră ce poate fi urmărită, pentru toate aplicațiile de control continuu al compactării dinamice.

MEq
By MEq august 22, 2019 17:16

Follow Us

Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest

SEARCH SOMETHING

OPINION