Hilti lansează un robot semiautonom pentru șantierele de construcții

MEq
By MEq noiembrie 24, 2020 17:10

Hilti lansează un robot semiautonom pentru șantierele de construcții

Hilti introduce primul său robot mobil semiautonom: Jaibot. Astfel, Hilti Jaibot vine în întâmpinarea constructorilor europeni din sectorul instalării rețelelor MEP (mecanice, electrice și al instalațiilor sanitare), ajutându-i să facă față provocărilor legate de productivitate, siguranță și lipsa forței de muncă. Cu această nouă soluție robotică, Hilti face un pas îninte către digitalizarea șantierelor.

Jaibot își execută sarcinile pe baza datelor furnizate de metoda BIM (building information modeling). Robotul reprezintă un sistem fără fir și ușor de utilizat, care nu necesită competențe de specialitate. Se poate poziționa cu precizie în interior, efectuează găurile fără emisii de praf și apoi le marchează în funcție de destinația lor. Astfel poate fi considerat soluția ideală pentru aplicații MEC (mecanice, electrice și sanitare).

„Productivitatea în industria de construcții a rămas în urmă față de alte sectoare. Marja de profit și lipsa forței de muncă calificate sunt realități bine cunoscute în industria noastră și fac din ce în ce mai dificilă depășirea problemelor de productivitate. Însă valorificarea oportunităților oferite de digitalizare va compensa acest lucru. Aceasta o obținem prin conectarea inteligentă a proceselor, echipelor și datelor”, a declarat Jan Doongaji, membru al Comitetului executiv al Hilti Group. „Odată cu Jaibot și în strânsă colaborare cu clienții noștri, facem un pas către atingerea eficienței pe care transformarea digitală o poate și o va aduce pe șantierele de construcții.”

Schimbarea paradigmei în construcții
Depășirile de termene și de buget sunt frecvente, în special în proiectele mari de construcții. Însă, câștigurile semnificative de productivitate sunt posibile cu proiecte de construcții planificate digital și prin realizarea lor cu ajutorul soluțiilor robotizate. Soluțiile robotizate pe baza metodei BIM fac, de asemenea, procesul de construcție mai transparent, cu o viteză de execuție mai bună, performanță constantă și mai puține erori. Progresul zilnic poate fi raportat de pe teren direct către birou prin cloud computing. De asemenea, potențialele conflicte între diferitele echipe implicate pe șantier pot fi detectate într-o etapă timpurie și limitate, rezultând mai multe proiecte livrate la termen și în limita bugetului.

Ușurarea sarcinilor
Siguranța a jucat un rol important în dezvoltarea noului robot. Jaibot a fost conceput pentru a ajuta constructorii în sarcini repetitive și solicitante fizic de instalare, cum ar fi executarea a numeroase găuri în beton, deasupra nivelului capului, pentru instalații mecanice, electrice sau sanitare. Robotul este conrolat de către muncitor prin telecomandă și folosește date de referință de la o stație totală robotică, Hilti PLT 300. Găurile din raza de acțiune a brațului robotului sunt date automat.

„Am urmărit care dintre lucrările de rutină de pe șantierele de construcții sunt printre cele mai stresante și am observat că, în primul rând, sunt cele la înalțime, deasupra capului”, a declarat Julia Zanona, Product Manager for Robotics, Hilti. „Încă de la început, a fost important pentru noi să dezvoltăm o soluție robotică prin care să venim în sprijinul clienților noștri acolo unde este cel mai necesar. Hilti Jaibot preia cele mai grele și mai obositoare sarcini, lucrând alături de echipa de instalare.”

MEq
By MEq noiembrie 24, 2020 17:10