HIAROM își dezvoltă capacitățile de sustenabilitate

MEq
By MEq august 29, 2022 16:19

HIAROM își dezvoltă capacitățile de sustenabilitate

Încă de la momentul construirii noului sediu al companiei HIAROM, la marginea Bucureștiului, în Dragomirești-Vale, au fost luate decizii în privința reducerii consumului de energie, dar și a utilizării de surse nepoluante. Astfel, noua clădire beneficiază de detalii care au ajutat-o să mențină o temperatură constantă atât vara, cât și iarna, fără un consum excesiv de energie. Pe lângă un parc auto tot mai „verde”, instalația fotovoltaică proprie asigură acum 160 kW.

Cunoscând problemele mediului și menținând ținta propusă de a fi una dintre companiile deschizătoare de drumuri în privința reducerii amprentei de carbon, compania a decis să își producă singură energia necesară activității din resurse regenerabile. În acest sens, încă din iunie 2021 a amplasat panouri fotovoltaice pe noua clădire. Într-o primă etapă, s-au putut genera 50 kW, pentru ca, după a doua etapă, să atingă 160 kW.

Realizată din fonduri proprii, investiția în panouri fotovoltaice acoperă circa 70% din consumul propriu de energie. Ulterior, odată cu obținerea certificatului de prosumator și cu creșterea puterii generate, compania a reușit să acopere și restul de 30%.

Experiența HIAROM în acest domeniu dovedește că investițiile în panouri fotovoltaice sunt nu doar utile, ci și rentabile. „Consumi energie preponderent ziua sau noaptea? Ai mașini electrice sau consumatori mari de energie electrică? Ai expunere la soare? Ai posibilitatea să injectezi în rețea? Cât poți transporta prin infrastructura proprie? Acestea sunt întrebări foarte importante. La noi s-au aliniat bine astrele și rezultatul este cel dorit. În această perioadă de vară, noi alimentăm cele nouă mașini electrice ale companiei, ne asigurăm consumul și economisim energie pe care altfel am fi cheltuit lunar 4 – 5.000 de euro. În plus, primim ceva bani și pentru energia trimisă în rețea”, a spus Cătălin Dragomir, director general HIAROM.

Chiar mai important, conform directorului general HIAROM, „în acest an, sistemul a stopat emiterea a 40.000 kg de CO2, echivalentul a 1.166 de copaci. Suntem foarte bucuroși de asta”.

Un detaliu pe care trebuie să îl cunoască oricine pornește la drum cu o investiție în sustenabilitatea companiei, prin instalarea de panouri fotovoltaice, este că, odată devenită funcțională, instalația schimbă obiceiurile de consum. Mai exact, impune utilizarea energiei electrice cu preponderență în orele în care producția acesteia e cea mai mare.

În acest context, HIAROM privește către viitor țintind o producție chiar mai mare de energie. În următoarea perioadă va fi demarată o nouă etapă de extindere a micului parc fotovoltaic, instalat pe acoperișul sediului companiei. Aceasta va duce puterea totală generată până la 300 kW. În prezent, compania se află în plin proces de achiziție a unui teren din apropierea sediului, pe care are în plan să construiască un parc fotovoltaic de 0,5 MWh”.

Iar planurile de a impune HIAROM drept o companie sustenabilă nu se opresc aici. Pe lângă investițiile derulate pentru instalația fotovoltaică, pentru achiziția de mașini electrice și pentru cele 12 stații de încărcare destinate acestora, în anii următori este prevăzută înlocuirea încălzirii pe bază de gaz cu un sistem de pompe de căldură aer/apă. Iar cabina pentru vopsit va fi convertită de pe gaz pe panouri radiante, alimentate cu electricitatea generată de propiile panouri.

MEq
By MEq august 29, 2022 16:19