Top 10 producători de utilaje de construcții în 2019, conform Yellow Table

MEq
By MEq June 15, 2020 18:37

Top 10 producători de utilaje de construcții în 2019, conform Yellow Table

Clasamentul anual al producătorilor de utilaje de construcții în funcție de cifrele de vânzări, conform ultimei ediții a Yellow Table – realizată de revista International Construction –, relevă faptul că, în 2019, vânzările primelor 50 de branduri din această industrie au atins un record de 202.7 mld. dolari. Această valoare este cu 10% mai mare față de cea din 2018, atunci când vânzările totale ale producătorilor de utilaje din top 50 au atins 184 mld. dolari. Este pentru prima dată când vânzările cumulate din topul Yellow Table depășesc 200 mld. dolari.

Așadar, în 2019, topul primilor 10 producători de utilaje de construcții are următorii protagoniști:
1. Caterpillar
Compania nord-americană Caterpillar a reușit să se plaseze din nou în vârful acestui clasament, fiind numărul unu mondial în termeni de vânzări. Caterpillar a generat peste 16% din totalul vânzărilor întregului clasament Yellow Table (top 50).
2. Komatsu
Komatsu își menține poziția a doua de la vârful clasamentului. Gigantul japonez a înregistrat, la rându-i, o creștere a vânzărilor din 2019. O parte importantă din focusul companiei pe conceptul „Smart Construction” o reprezintă sistemul autonom de transport, implementat pe numeroase dintre camioanele sale cu șasiu rigid ultra-class 930E.
3. John Deere
Anul trecut, John Deere a făcut un salt impresionant de pe poziția a noua până pe locul trei – o creștere neașteptată în top 10 –, salt datorat în principal achiziției Grupului Wirtgen. Compania își menține poziția a treia datorită vânzărilor puternice înregistrate de principalele branduri, John Deere și Wirtgen (care mai include mărcile Benninghoven, Kleemann, Vӧgele și Hamm).
4. XCMG
În ciuda creșterii puternice a producătorului chinez Sany, rivalii de la XCMG (și totodată și cea mai mare companie chineză din acest domeniu) rămân în față, urcând pe poziția a patra. Cu o ofertă foarte extinsă de produse, XCMG este – la fel ca mulți dintre producătorii majori de utilaje din China – concentrată tot mai mult pe targetarea piețelor dezvoltate, precum America de Nord și Europa, pentru a-și spori și mai mult vânzările.

5. Sany
Pe poziția a cincea urcă o treaptă (de pe 6) compania chineză Sany, ca urmare a creșterii vânzărilor de utilaje pentru construcții în 2019. De altfel, aceasta este și cea mai înaltă poziționare în Yellow Table din istoria companiei asiatice.
6. Volvo CE
Producătorul care a făcut rocada cu locul 5 este nimeni altul decât Volvo CE. Compania suedeză pune un accent puternic pe dezvoltarea și implementarea utilajelor de construcții electrice. Anul trecut, Volvo CE și-a luat angajamentul ca în viitorul foarte apropiat să producă, în segmentul compact, doar încărcătoare frontale electrice, în detrimentul versiunilor cu motoare diesel. Primele utilaje compacte full-electrice au fost expuse în cadrul târgului internațional Bauma 2019.
7. Hitachi
Pe poziția a 7-a regăsim al doilea producător japonez: Hitachi. Față de clasamentul anterior, Hitachi a înregistrat o scădere a vânzărilor utilajelor de construcții, atingând un total de 8.9 mld. dolari. Acest declin este motivul coborârii companiei nipone de pe locul 4, deținut anterior. În continuare, Japonia rămâne cea mai mare regiune geografică pentru vânzările companiei, deși zona Americii de Nord este destul de aproape.
8. Liebherr
O creștere sănătoasă a vânzărilor de echipamente pentru construcții a înregistrat-o Grupul Liebherr, deși nu s-a mișca în clasament de pe locul opt. Grupul s-a bucurat de vânzări bune în aproape toate regiunile, unde în Europa – în special în Germania, Franța, Spania și Danemarca – a înregistrat creșteri însemnate. Totuși, conform cifrelor comunicate de companie, cele mai semnificative câștiguri au fost în America de Nord.

9. Doosan
Din Coreea de Sud vine ocupantul poziției 9. Doosan se menține constant în clasamentul Yellow Table. Compania, la fel ca majoritatea OEM-urilor, investește ”la greu” în tehnologie nouă. De exemplu, către finele anului trecut, Doosan a prezentat în cadrul unui eveniment desfășurat în Coreea de Sud, soluția de control Concept-X – despre care spune că va permite automatizarea lucrărilor de construcții periculoase. Pe scurt, Concept-X valorifică șantierul viitorului prin realizarea lucrărilor dificile de construcții doar de către utilaje, permițând personalului uman liber să se axeze pe sarcini de analiză și management.
10. Zoomlion
New entry-ul acestui top 10 este compania chineză Zoomlion, care a urcat de pe locul 13 (ocupat cu un an înaintet). Compania vine cu o gamă largă de produse, printre care excavatoare, buldozere, echipamente de acces la înălțime, echipamente pentru transportul și distribuția betonului (notă: în 2008, Grupul Zoomlion a achiziționat producătorul italian de mixere și autopompe de beton, CIFA) și instalații de foraj.

Imaginile sunt de la expoziția internațională de anul trecut, Bauma 2019.
Sursa: khl.com

MEq
By MEq June 15, 2020 18:37