Telehandlere pentru industria construcțiilor și sectorul de închiriere (Partea I)

MEq
By MEq January 21, 2019 13:12

Telehandlere pentru industria construcțiilor și sectorul de închiriere (Partea I)

Modelele actuale de manipulatoare cu braț telescopic de pe piața europeană vin cu îmbunătățiri importante. În timp ce funcțiile acestor utilaje versatile au evoluat față de modelele pionier, incluzând acum diverse sisteme electronice de control, caracteristicile de bază (manipularea și plasarea materialelor) au rămas constante. Aceste utilaje continuă să fie folosite în proiecte importante de construcții, însă se adaptează ușor și altor task-uri mai neobișnuite. | Marius IANCU

Popularitatea acestor mașini a fost mult crescută de companiile în al căror portofoliu aceste produse dețin o pondere importantă. Astfel, în ultimii ani, unul dintre trendurile care s-au conturat tot mai bine a fost accentul pe sectorul de închiriere. Producătorii au răspuns schimbărilor din acest sector, iar rezultatul a fost întâmpinarea cererii crescânde cu utilaje specific concepute pentru sectorul „rental”.

Un alt aspect important ține de ceea ce e sub capotă. Standardul Stage V introduce noi limite de emisii pentru motoarele industriale. Noua legislație pentru motoare off-road are efect începând cu acest an și va limita nu numai masa totală a particulelor în emisiile de noxe, ci și numărul de particule per unitatea de energie produsă. Standardul e valabil din 2019 pentru motoarele sub 56 kW și peste 130 kW, iar începând din 2020, pentru motoarele din intervalul 56-130 kW.

La finele lui 2017, Bobcat lansa noul manipulator telescopic TL30.70. Cu o capacitate maximă de ridicare de 3 t și o înălțime maximă de ridicare de aproape 7 m, acesta este proiectat pentru o gamă largă de aplicații din industria construcțiilor și de închirieri. TL30.70 este o alternativă excelentă, compactă și rentabilă la modelele mari de 7 m, în special acolo unde spațiile de lucru sunt limitate și este necesară o manevrabilitate sporită. În plus, performanța nu este compromisă, deoarece oferă o deschidere maximă orizontală de 4 m cu o sarcină mai mare de 1 t.

TL30.70 este disponibil în două înălțimi diferite ale mașinii, cu o cabină care poate fi montată în două moduri diferite – într-o poziție joasă, ce are ca rezultat o înălțime foarte scăzută de 2,1 m, sau o poziție mai înaltă, pentru o vizibilitate optimizată. Standard, cabina este suspendată, pentru a îmbunătăți confortul în timpul deplasării. Transmisia hidrostatică Bobcat auto-shift adaptează automat cuplul și viteza motorului la nivelul dorit pentru lucrare.

În 2018, prin lansarea noului TL43.80HF, Bobcat oferă o soluție în plus pentru aplicațiile de manipulare a sarcinilor grele în industria generală, în sectorul de producție, cel al materialelor de construcții, depozite, exploatări de carieră și miniere. Acum, cu noul TL43.80HF, Bobcat dispune de o gamă de 15 modele diferite cu șasiu rigid, care acoperă capacități maxime de ridicare între 2,6 și 4,3 tone și înălțimi maxime de ridicare de la 6 la 18 m. Mașina încorporează noi axe heavy-duty Dana Spicer cu diferențial cu alunecare limitată.

Și pentru Caterpillar, piața de „rental” este o componentă-cheie, producătorul având două modele specific targetate pe flotele de închiriere, și anume: TH414C GC, cu o înălțime maximă de ridicare de 12.8 m și o capacitate de 3.6 t, împreună cu TH417C GC, cu o înălțime maximă de 17 m și o capacitate de 4 t. Costurile reduse de operare, întreținerea simplă, fiabilitatea, durabilitatea și usurința operarii rămân caracteristici de bază ale designului acestor utilaje.

Construcția robustă a brațului și a sasiului, componentele trenului de rulare dovedite în timp, sistemul hidraulic robust și stația operatorului asigură o rentabilitate maximă a investiției. Modelele GC utilizează un motor cu patru cilindri, de 3,6 litri, cu o putere de 74.4 kW (99,8 hp). Conceput pentru a oferi performanțele unui motor semnificativ mai mare, compactul TCD 3.6 L4 este extrem de eficient din punctul de vedere al consumului de combustibil pentru costuri de operare scăzute. Echipat cu un catalizator de oxidare diesel (DOC) ce nu necesită întreținere, motorul îndeplinește standardele de emisii EU Stage IIIB.

Transmisia power-shift cu 3 trepte înainte/3 înapoi a modelelor GC este proiectată pentru o schimbare ușoară, oferind operatorului un control și o reținere optimă a sarcinii. Încărcătoarele telescopice au tracțiune integrală permanentă și folosesc un diferențial cu alunecare limitată pe puntea față pentru a asigura o tracțiune amplă în orice situație de operare. Pentru o versatilitate mai mare, modelele GC sunt echipate cu o cuplă rapidă standard “Integrated Tool Carrier”, compatibilă cu alte modele Cat și care poate suporta furci standard și laterale, cupe de uz general și pentru materiale ușoare, braț cu zăbrele de 4 m și cârlig de ridicare.

Special concepută pentru cerințele industriei de închiriere, seria RS de telehandlere de la JLG cuprinde două modele: 3614RS, cu o capacitate maximă de ridicare de 3.6 t și o înălțime max. de 14 m, și 4017RS, cu o capacitate de 4 t și o înălțime max. de 17 m. Ambele modele oferă un plus de confort, o utilizare îmbunătățită și un cost mai mic de proprietate. De asemenea, dispun în echiparea standard de o transmisie integrată powershift cu 3 trepte, punți Dana și motoare Deutz TCD 3.6 L4 Stage IV cu o putere de 55.4 kW, toate componentele dovedindu-și în timp fiabilitatea în teren. Având o gardă bună la sol, un centru de greutate coborât și tracțiune integrală, mașinile se deplasează cu ușurință în teren accidentat.

În 2017, producătorul britanic JCB lansa un nou model Loadall de 18 m, 540-180 HiViz ridicând numărul modelelor Loadall la 30 în gama de încărcătoare telescopice. 540-180 HiViz a fost construit special pentru nevoile companiilor de închirieri și ale contractorilor, oferind costuri reduse de proprietate, timpi de ciclu mai rapizi și o vizibilitate maximă, având totodată o înălțime îmbunătățită și o rază mai bună. La doar 2,35 m lățime și 6,26 m lungime, este posibil transportul a două mașini într-un singur camion cu prelată sau pe un semitrailer, reducând costurile de transport.

Loadall 540-180 este cel mai recent model din populara gamă HiViz de la JCB, cu o înălțime de ridicare de 17,5 m și rază maximă de 13,5 m – o creștere cu 5% a înălțimii de lucru față de precedentul 540-170, o sarcină de 2.500 kg la înălțime completă, plus o creștere de 10% a deschiderii orizontale. De asemenea, este cu 7% mai ușor decât „fratele” său, datorită brațului consolidat și construcției îmbunătățite a șasiului.

Mașina este acționată de motorul diesel EcoMAX Tier 4 final, de 55 kW (74 CP), ce nu necesită filtru de particule (DPF) sau DEF. Dispune de o transmisie JCB Powershift cu patru trepte, având o viteză maximă de deplasare de 29 km/h. Întregul lanț cinematic este proiectat și construit de JCB, iar această integrare pe verticală și utilizarea inovatoare a puterii prin intermediul Smart Hydraulics fac ca 540-180 să fie productiv și eficient, consumând cu până la 10% mai puțin combustibil.

În clasa RTH Smart de 5 t, Magni are 4 modele de telehandlere rotative, cu înălțimi maxime cuprinse între 17.5 si 24.6 m (RTH5.18 Smart, RTH5.21 Smart, RTH5.23 Smart și RTH5.25 Smart). Seria este echipată cu motoare Deutz TCD 3.6 L4 și transmisie hidrostatică Bosch-Rexroth. Magni are experiență în dezvoltarea și producerea de telehandlere rotative, modelele RTH fiind concepute pentru peformanțe de top și versatilitate. Designul patentat al cabinei FOPS/ROPS, presurizată, oferă confort și siguranță, iar vizibilitatea este excelentă, permițând operatorului să vadă sarcina chiar dacă este suspendată, la înălțime, sau cu brațul complet coborât.

Afișajul touchscreen de 7” user-friendly controlează funcțiile întregului utilaj: este extrem de intuitiv și comunică cu operatorul prin intermediul a peste 170 de mesaje de eroare în 8 limbi diferite. Ecranul tactil poate fi de asemenea controlat printr-un joystick. Stabilizatoarele și auto-nivelarea dispun de butoane dedicate. Transmisia hidrostatică puternică oferă fiecărei roți toată puterea necesară pentru a face față celui mai dificil teren și în pante. Având tracțiune integrală, două trepte de viteză înainte/înapoi și o punte spate oscilantă, gama RTH garantează o stabilitate perfectă și o aderență maximă. În plus, garda la sol îi permite mașinii să depășească ușor eventualele obstacole.
Va urma

MEq
By MEq January 21, 2019 13:12