Închiriere, leasing sau achiziție. Care e opțiunea mai bună pentru utilajele de construcții?

MEq
By MEq October 7, 2020 10:53

Închiriere, leasing sau achiziție. Care e opțiunea mai bună pentru utilajele de construcții?

Condițiile economice și incertitudinile pieței au impact asupra deciziilor legate de adăugarea de noi utilaje în flotele contractorilor. Dacă acum este momentul, atunci trebuie să vă gândiți care este cea mai bună opțiune: închirierea, leasingul sau cumpărarea unui utilaj. Condițiile de finanțare speciale pot face cumpărarea de utilaje noi mai atractivă, însă folosirea celor închiriate sau a celor cu contracte de leasing cu scopul de a veni în completarea unei flote existente poate fi o strategie. Nu în cele din urmă, dacă vă gândiți că este momentul potrivit pentru a investi într-un utilaj uzat, trebuie să știți că unele companii pot oferi utilaje sh certificate, complet revizuite pentru o “a doua viață” a mașinii și pentru a reduce costurile de operare.│M. Equipment

Deci, care ar putea fi cea mai bună opțiune? Depinde de situație. Dar pentru a înțelege mai bine opțiunile, am să enumăr mai jos câteva avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre ele (fie ele utilaje noi sau uzate).

Închirierea
Închirierea este, de obicei, cea mai populară opțiune pentru nevoile pe termen scurt (luni sau săptămâni). Companiile mici care nu dețin numeroase utilaje pot, prin urmare, închiria mai des. Dar cei interesați de închiriere trebuie să țină cont și de disponibilitatea utilajului. Cu cât un utilaj are o configurație mai standard, cu atât este mai probabil să fie disponibil pentru închiriere, în timp ce utilajele specializate sunt, de obicei, mai dificil de găsit și de închiriat pe termen scurt.

Avantaje
Cea mai flexibilă opțiune (plăți de la o lună la alta)
Cerințe mai mici de capital
Nu implică responsabilitate pentru întreținere
Un utilaj închiriat nu intră pe lista de cheltuieli pentru achiziții ale companiei
Vei plăti doar pentru utilizarea lui și timpul de care ai nevoie
Închirierea îți dă posibilitatea de a încerca un utilaj anume înainte de a decide eventuala lui achizițe

Dezavantaje
Posibile restricții de utilizare
De obicei, poate implica plăți lunare mai mari decât finanțarea unui împrumut sau decât leasingul (cumpărarea unui utilaj presupune o plată lunară ușor mai mică decât închirierea, iar în timp cumpărătorul acumulează capital)
Pot apărea cheltuieli (taxe) pentru eventuale daune
Cost mai mare de utilizare pe termen lung
Clientul se limitează la ceea ce este disponibil în parcul de închiriere
Unele utilaje specializate pot fi indisponibile în acel moment

Leasingul
Leasingul este o procedură agreată de numeroase companii. El este mai flexibil decât cumpărarea, dar mai puțin flexibil decât închirierea – și presupune angajarea în această operațiune pentru o perioadă de timp (de regulă, 12-60 luni). De obicei, companiile care au acces la propria sursă de capital aleg mai degrabă să cumpere decât să meargă pe varianta unui leasing. După caz, leasingul poate fi financiar (un contract care-ţi oferă la finele lui posibilitatea să achiziţionezi bunul si să devii proprietar contra unei valori reziduale) sau operațional (la finele perioadei contractuale bunul care face obiectul contractului de leasing nu este achiziţionat).

Majoritatea utilajelor pot fi luate în leasing, dar cu cât utilajul este mai specializat, cu atât costul relativ al leasingului devine mai mare. Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca partea care oferă utilajul în leasing să nu aibă o piață secundară suficient de mare pentru a vinde unitatea la revenirea sa (din leasing). De asemenea, costul utilajelor poate juca un rol, deoarece utilajele mai scumpe sunt asociate unui volum mai mare de capital.

Avantaje
De obicei, implică plăți lunare mai mici, comparativ cu închirierea
Posibilitatea de returnare a utilajului la încheierea termenului de leasing (operațional)
Nu presupune o cheltuială inițială mare
Poți alege caracteristicile specifice dorite pentru utilaj
Obții un utilaj nou, spre deosebire de unitățile închiriate, care pot avea multe ore de operare

Dezavantaje
Termen fix cu obligații pe care trebuie să le respecți (de ex, leasing pe 36 de luni)
Perioada de angajament este, de obicei, mult mai lungă în comparație cu cea de închiriere
Există riscul de a plăti mai mult decât este necesar, dacă utilajul adună ore de nefolosire.

Achiziția
Unele companii preferă să cumpere utilajele, deoarece fac parte din strategia lor de capital pe termen lung (lucru uneori valabil și în cazul leasingului, dar nu și al închirierilor, deoarece nu construiesc capital prin închiriere). Mai mult, s-a observat că proprietarii-operatori sunt mai orientați către cumpărare decât către leasing. Atunci când cumperi, optezi pentru servicii incluse, precum o garanție extinsă și un contract de service, pentru a te asigura că utilajul achiziționat beneficiază de o întreținere corespunzătoare. În prezent, marile branduri de utilaje (și dealerii lor) oferă servicii de monitorizare a funcțiilor utilajelor; aceste sisteme alertează proprietarii și/sau dealerii cu privire la orice problemă apărută și pot trimite înștiințări preventive sau de actualizări. Acestea, însă, sunt servicii disponibile și în cazul leasingului.

Avantaje
Proprietatea completă a utilajului
O variantă mai economică pentru nevoile pe termen lung
Ești permanent la curent cu starea utilajului și gradul său de fiabilitate
Ca aspect subiectiv, mândria de a-l avea proprietate și apartenența la un brand preferat

Dezavantaje
Pentru necesități pe termen scurt, închirierea e o opțiune mai ieftină
Cumpărarea e cea mai puțin flexibilă opțiune – odată ce ai cumpărat utilajul, este al tău (nu-l poți înapoia pe motiv ca te-ai răzgândit și vrei alt model)
În managementul ciclului unei flote (parc de utilaje), dacă activitatea încetinește sau e la un nivel neprofitabil, poți fi nevoit să renunți la unele unități din flotă.

Servicii financiare
Anumiți producători de utilaje (de regulă, brandurile importante de pe piață) oferă și soluții proprii de finanțare, astfel încât clientul să beneficieze de cea mai bună opțiune de cumpărare în funcție de situațiile specifice. Mulți antreprenori sunt obișnuiți doar cu contracte de leasing. E alegerea fiecăruia. Prin intermediul unei rețele extinse de reprezentanți oficiali sunt disponibile diferite opțiuni, principalele mărci de utilaje căutând să fie flexibile în adaptarea programelor lor în funcție de nevoile specifice ale clientului.

MEq
By MEq October 7, 2020 10:53