Comunicații celulare vs. prin satelit pentru flota de utilaje

MEq
By MEq aprilie 20, 2020 19:38

Comunicații celulare vs. prin satelit pentru flota de utilaje

Trecerea la o flotă conectată are provocările ei. Acum, deciziile sunt luate în funcție de datele culese. Dar cum vei transmite aceste date din locul de unde sunt colectate de către utilaj acolo unde ele pot fi procesate/folosite, la birou, pe un calculator, sau pe teren, pe un dispozitiv mobil? | Marius Iancu

În mod normal, datele colectate de utilaje sunt furnizate printr-unul dintre cele două canale: o rețea celulară sau un sistem satelit. Alegerea prealabilă a canalului de comunicare influențează tipul de hardware instalat sau integrat pe utilaje. În punctul acesta intervine suportul dealerului de utilaje, care te poate ajuta să iei decizia potrivită. Dar iată câteva lucruri de reținut.

Cum funcționează?
Tehnologiile de comunicații celulare trimit și primesc date prin intermediul turnurilor terestre. Fiecare turn formează o „celulă” care reprezintă zona acoperită de emițătorii săi. Un grup de turnuri alcătuiește o „rețea celulară”. Pe măsură ce utilajul lucrează, el trimite date prin intermediul celui mai apropiat turn din rețea.
Tehnologiile de comunicații prin satelit transmit date cu ajutorul sateliților ce orbitează Pământul. Astfel, datele utilajelor sunt transmise direct către satelitul de pe orbită, care la rândul său trimite un semnal către cea mai apropiată stație terestră care comunică direct cu dispozitivul receptor.

Care are o acoperire mai bună?
Fără îndoială, sistemele prin satelit oferă o acoperire mai largă decât rețelele celulare. Fiecare turn celular are o rază relativ scurtă, astfel încât este nevoie de multe turnuri pentru a crea o rețea vastă. Construirea unui număr mare de turnuri poate fi costisitoare și dificilă, iar amplasarea în zone izolate este uneori chiar imposibilă. În contrast, semnalul prin satelit acoperă zone vaste și nu impune necesitatea existenței turnurilor, astfel că acoperirea se extinde și la nivelul locațiilor greu accesibile.

Costuri
Costul închirierii sau cumpărării de spațiu pe un satelit este mai mare decât costul utilizării unei rețele celulare. Acest lucru se datorează în principal faptului că sateliții sunt mai scumpi de construit, de plasat pe orbită și de întreținut. Cu toate acestea, costurile utilizării semnalului prin satelit au o tendință în scădere, ceea ce face ca această opțiune să fie mai accesibilă decât în trecut.
În unele situații, este posibil ca un utilaj să comunice atât prin intermediul unei rețele celulare, cât și printr-un sistem satelitar. Însă trebuie echipat cu o tehnologie “dual-mode” de urmărire și monitorizare, care, așa cum îi spune și numele, permite comunicarea pe ambele tipuri de canale.

Bine de știut
Dacă locațiile de lucru se află în zone cunoscute, dar semnalul celular de la un anume furnizor este slab, partea bună este că te poți orienta către un furnizor de rețea celulară diferit, cu o acoperire mai bună. Eventual se pot solicita hărți de acoperire, care pot fi un punct de pornire pentru a ști dacă acoperirea de la un furnizor va fi suficientă pentru nevoile companiei tale.

Dacă acoperirea celulară de la toți potențialii furnizori este slabă, satelitul e alternativa. Tehnologia bazată pe satelit poate funcționa ”smooth” în zonele cu acoperire celulară slabă. De fapt, este deosebit de eficientă atunci când companiile consideră că locația și timpii de lucru sunt cruciali pentru îmbunătățirea nivelurilor de întreținere preventivă a utilajelor. Aceste date sunt de cele mai multe ori o prioritate pentru proprietarii/managerii flotelor de utilaje.

Odată cu locația mașinii și timpii de lucru acumulați, vei avea suficiente date astfel încât tehnicienii de service să se poată deplasa acolo unde utilajul o cere atunci când, pe baza timpilor totali de operare, atinge intervalele de întreținere stabilite (PMS – planned maintenance systems).

În încheiere, în alegerea celei mai bune variante pentru flota ta de utilaje (tehnologia celulară vs. prin satelit), cel mai înțelept este să cauți sfatul și suportul dealerului autorizat. Prin personalul calificat, îți poate înțelege și evalua mai bine nevoile, îți poate arăta avantajele și dezavantajele și te va ajuta să-ți faci o idee despre costurile asociate fiecărei tehnologii.

MEq
By MEq aprilie 20, 2020 19:38