Caterpillar celebrează producția a 175.000 de buldozere de clasă medie cu pinion de antrenare înălțat

MEq
By MEq august 7, 2020 19:59

Caterpillar celebrează producția a 175.000 de buldozere de clasă medie cu pinion de antrenare înălțat

În 1985, Caterpillar extindea revoluționarul său concept de tren de rulare cu pinion de antrenare înălțat la nivelul liniei sale de buldozere de clasă medie (MTTT), odată cu lansarea modelelor din seria H. O trăsătură unică până în prezent pentru clasa cu buldozere cu puteri între 130 și 350 hp (de la 100 la 250 kW), designul cu pinion de antrenare înălțat s-a potrivit mai bine pe sol, îmbunătățind durabilitatea, întreținerea și performanțele, comparativ cu trenul de rulare cu pinion normal și design de șenilă oval.

Modelele de buldozer Cat D4H, D5H, D6H și D7H au fost primele care au încorporat designul de tren de rulare cu pinion înălțat, iar în 1987, modelul D8L s-a alăturat acestei game. Pe lângă faptul că aduce multe dintre avantajele buldozerelor mari în clasa medie, pinionul de antrenare înălțat a permis și repoziționarea rolelor de întindere a șenilei din față și spate. Acest lucru a contribuit la reglarea optimă a utilajului și a presiunii sale la sol pentru aplicații specifice, mai ușor decât în cazul utilajelor cu șenile ovale. Pentru prima dată, lamele cu înclinare, unghi și înălțime variabile (VPAT) au fost disponibile pe buldozerele cu tren de rulare cu pinion înălțat pe modelele D4H și D5H, pentru finalizarea mai rapidă a lucrărilor printr-o nivelare la viteze mai mari.

În mai 2020, la treizeci și cinci de ani distanță, Caterpillar a sărbătorit succesul inegalabil al designului de tren de rulare cu pinion înălțat în clasa medie de buldozere prin producerea a trei unități aniversare ce marchează atingerea bornei de 175.000. „Unul dintre sloganurile inițiale de promovare a primelor buldozere cu tren de rulare cu pinion înălțat era „Beyond Known Capabilities” (Dincolo de capacitățile cunoscute), pentru că aceste unități stabileau un nou standard de eficiență, productivitate și ușurință în exploatare”, spune Wes Holm, inginer-șef Caterpillar pentru buldozere medii. „Cu noua noastră generație de buldozere de clasă medie, care include noile modele D5, D6 și D7, continuăm să împingem limitele prin adaptarea tehnologiei, astfel încât să ducem productivitatea și eficiența la un alt nivel.”

Trei buldozere aniversare Cat construite
Odată cu noile restricții actuale de deplasare și întâlnire în public (distanțare socială) impuse de pandemia de coronavirus, Caterpillar a anulat evenimentele publice de aniversare a bornei istorice pentru cele 175.000 de buldozere de clasă medie fabricate. Cu toate acestea, trei clienți au intrat în posesia modelelor aniversare, care au imprimate pe aripile utilajelor însemne speciale ce marchează cele 175.000 de unități. De asemenea, numărul 175.000 apare și la interiorul cabinei, unde este brodat pe tetiera scaunului și imprimat pe o plăcuță ce indică statutul de ediție limitată al fiecărei unități (dintre cele trei).

Fabricate în East Peoria, Ill., primele două unități aniversare au fost două buldozere Cat D6 XE cu transmisie electrică, într-o combinație elegantă de culori gri închis și negru. Cea de-a treia unitate, un buldozer D6 cu 4 viteze și transmisie complet automată, este vopsită în culoarea galbenă tradițională Cat, având șenile și lamă speciale negre.

Reprezentativ pentru îndelungata istorie inovatoare a buldozerelor de clasă medie, Cat D6 XE este primul buldozer cu transmisie electrică din lume echipat cu tren de rulare cu pinion de antrenare înălțat. Acesta dispune de o structură puternică, dar totodată ușoară, oferind utilajului un echilibru optim pentru nivelare, fără a necesita unelte de lucru spate sau contragreutate. Tehnologiile integrate Cat GRADE, precum Slope Assist (în dotarea standard) și Cat GRADE cu 3D, ajută la creșterea productivității generale pe șantier cu până la 50%. Având o eficiență îmbunătățită a consumului de combustibil cu până la 35%, buldozerul dispune de un design robust cu componente actualizate, intervale lungi de service și întrețineri programate extinse, pentru a reduce cu până la 12% costurile de service și întreținere.

Client tradițional Caterpillar și proprietar al mai multor buldozere Cat, Goodfellow Bros., un antreprenor de a patra generație ce conduce un business de familie cu sediul în Wenatchee, Wash., a intrat în posesia uneia dintre cele două unități D6 XE. Înainte de a fi trimis la treabă, în Hawaii, Goodfellow intenționează să expună noul buldozer aniversar în cadrul ceremoniei ce marchează împlinirea a 100 de ani a propriei companii, planificată pentru 2021.

Holt Cat din San Antonio, Texas, a intrat în posesia celui de-al doilea buldozer aniversar D6 XE. Colaborarea de lungă durată dintre Caterpillar și Holt datează încă de la originile companiei, atunci când Benjamin Holt a inventat tractorul pe șenile Caterpillar, în 1904. Designul buldoexerului D6 XE întruchipează cei 116 ani de inovație continuă de la originalul model Caterpillar conceput de Holt. Reprezentantul intenționează să folosească utilajul aniversar în promovarea noii generații de buldozere Cat, în cadrul evenimentelor viitoare pentru clienți.

Buldozerul aniversar D6 a fost expediat dealerului canadian Finning Cat, unde a fost vândut către Midwest Pipelines Inc., cu sediul în Spruce Grove, Alberta. Moștenirea deținerii de utilaje Cat MTTT ne trimite în urmă cu 39 de ani către compania-soră a Midwest, Pidherney’s Inc. din Alberta, atunci când fondatorul Merv Pidherney a achiziționat primul său buldozer, un Cat D6D. Flota actuală de buldozere cuprinde aproape 100 de utilaje, iar companiile sunt în continuare deținute de familie, fiind specializate în exploatarea câmpurilor petrolifere, proiecte civile și de transport.

Buldozerele Cat D6 și D6 XE sunt produse exclusiv la fabricile din East Peoria, Ill. și Grenoble, Franța, împreună cu alte modele de buldozere din clasa medie. În plus, pentru a satisface nevoile pieței globale, Caterpillar produce buldozere de clasă medie Cat și la fabricile din Piracicaba, Brazilia și Rayong, Thailanda.

MEq
By MEq august 7, 2020 19:59