Buldozere: transmisie electrică, automată, PowerShift?

MEq
By MEq ianuarie 18, 2021 18:05

Buldozere: transmisie electrică, automată, PowerShift?

Șantierele sunt în continuă schimbare, iar piața utilajelor pentru construcții evoluează. Pentru aceasta, buldozerele Cat se adaptează permanent la ceea ce urmează, în termeni de putere și versatilitate, astfel încât să facă față oricărei lucrări – nivelare, scarificare, umplere, împingere etc. Noile funcții integrate reduc costurile și cresc productivitatea si siguranța. Astfel, gama extinsă de tehnologii integrate permite o creștere a productivității și profitului. | M. Equipment

În funcție de tipul de lucrare, constructorii caută putere mare, pentru aplicații grele, sau control fin, pentru aplicații de nivelare/finisare. În aceste condiții, buldozerele Cat excelează în sarcini multiple (de la împingere, scarificare și curățarea terenului până la nivelare și finisare). Opțiunile multiple de tren de rulare, de lama și de atașamente spate adaugă utilajelor versatilitate.

Motoarele de ultima generație asigură economia de combustibil dorită și o eficiență generală excelentă a fluidelor. Funcțiile sistemului Auto Shift permit operatorilor să selecteze viteza optimă la sol pentru lucrări, îmbunătățind astfel eficiența consumului de combustibil. Tehnologia avansată a transmisiei, lamele mai late și funcțiile inteligente, precum Cat GRADE cu Slope Assist, reduc, de asemenea, consumul de combustibil.

Buldozerele Cat au la bază o filozofie care le diferențiază și le poziționează în fruntea acestei categorii de utilaje. „Ușor. Fiabil. Comod” – sunt termeni ce definesc reducerea consumului și, deopotrivă, a emisiilor. De altfel, tehnologia reducerii emisiilor este „transparenta” și nu necesită nicio acțiune din partea operatorului și nicio oprire pentru regenerare. Este un fapt bine cunoscut că buldozerele Cat mută mai mult material la un cost total mai mic, într-un ciclu de exploatare mai lung.

Si deși eram atât de obișnuiți cu ideea unei transmisii automate, producătorii de utilaje grele au adus pe piață o nouă opțiune: transmisia electrică. Care ar fi motivele pentru care ai alege un anume tip de transmisie (electrică sau autoshift) în dauna unei transmisii tradiționale de tipul PowerShift?

Întâi, cum funcționează transmisia electrică?
În loc să acționeze un convertizor de cuplu, motorul acționează un generator, care transformă puterea mecanică a motorului în electricitate. Și în loc de transmisie, avem un motor electric ce acționează reductoarele finale. Un invertor este conectat atât la generator, cât și la motor prin cabluri și conectori heavy-duty, iar acest invertor controlează fluxul de energie electrică dintre cele două componente. Motorul electric poate opera la orice viteză de deplasare la nivelul solului, asigurându-se că utilajul lucrează permanent în cel mai eficient interval posibil.

Cat D6 XE este primul buldozer cu transmisie electrică la nivel mondial, ce oferă o eficiență a consumului de combustibil de până la 35% și o agilitate sporită, comparativ cu modelul anterior D6T cu 3 trepte. Puterea constantă la sol, capacitatea continuă de împingere și manevrabilitatea crescută înseamnă timpi de ciclu mai rapizi, făcând transmisia electrică o alegere de top pentru a atinge cel mai înalt nivel de productivitate și eficiență a consumului.

Care ar fi avantajele?
Nivelurile mai ridicate de eficiență – atât operațională, cât și la nivelul consumului de combustibil – sunt cele mai importante beneficii. Sistemele transmisiei electrice conduc la atingerea majorității acestor câștiguri prin faptul ca îi permit motorului să opereze în mod constant într-un interval restrâns de turații. Transmisia electrică cu variatie continuă poate varia cuplul livrat către reductoarele finale, cu schimbări minime ale turației motorului. Acest lucru îi permite motorului să lucreze în cel mai eficient interval de turații, ceea ce conduce la o reducere a consumului de combustibil și poate prelungi durata de exploatare a motorului.

Noua transmisie electrică vs. opțiunile tradiționale
Putem lua spre comparație buldozerul Cat D6, care vine cu opțiuni atât de transmisie electrică (Cat D6 XE) , cât și de transmisie automată. În cazul modelului D6 XE, deși investiția inițiala este mai mare, economiile de combustibil pot ajunge până la 35% comparativ cu modelul de generație mai veche, D6T (cu trei trepte). Puterea constantă la sol, capacitatea continuă de împingere și manevrabilitatea crescută înseamnă timpi de ciclu mai rapizi, făcând transmisia electrică o alegere de top pentru a atinge cel mai înalt nivel de productivitate și eficiență a consumului.

La D6 XE este eliminată necesitatea schimbării treptelor de viteze, iar puterea pe sol este optimizată continuu pentru un moment cinetic de înaintare pe tot intervalul de împingere. Combinația de putere constantă la sol, împingere continuă și manevrabilitate superioara înseamnă cicluri mai rapide. În plus, pentru că transmisia electrică are cu 90% mai puține piese în mișcare decât o transmisie tradițională Powershift, poate fi considerata un sistem mai simplu, care reduce costurile de întreținere. Producătorul chiar menționează ca amortizarea investiției inițiale se poate face în circa doi ani.

La rândul sau, Cat D6 vine cu o transmisie complet automată în patru trepte. Și deși este o investiție mai mică decât cea în modelul XE, oferă în continuare economii semnificative de combustibil (o îmbunătățire de până la 20% a eficienței consumului de combustibil față de D6T). Schimbarea complet automată cu o transmisie suplimentară reduce șovăiala momentană simțită atunci când o mașină tradițională se schimbă. Mai mult impuls și putere de tracțiune sunt menținute pe tot parcursul apăsării. Deplasarea automată funcționează și în sus și în jos pe toată gama de lucru, astfel încât puterea la sol și consumul de combustibil sunt optimizate pentru un procent mai mare din timp.

Transmisia complet automată reduce pierderile de moment ale unui buldozer obișnuit la schimbarea treptelor de viteză. Astfel, pe întregul interval de împingere sunt menținute un impuls și o putere de tracțiune mai mari. Inginerii Caterpillar au conceput o transmisie automată care să lucreze pe toată gama de operare, astfel încât puterea de tracțiune și consumul de combustibil să fie optimizate. Adăugarea unui angrenaj suplimentar între prima și a doua treaptă asigură o schimbare mai lină a vitezelor.

Cum aleg între ele? Totul ține de aplicații și de obiective. Ambele transmisii sunt ușor de utilizat, fără grija schimbării treptelor. Operatorul setează viteza la sol, iar buldozerul o optimizează automat în funcție de sarcină, pentru a obține cea mai bună productivitate și eficiență a consumului de combustibil. Totuși, într-o lucrare ce necesită cel mai înalt nivel de productivitate și un consum de combustibil semnificativ mai scăzut, transmisia electrică poate fi alternativa potrivită.

MEq
By MEq ianuarie 18, 2021 18:05