BKT, în prima linie în producția sustenabilă de anvelope

MEq
By MEq iulie 5, 2018 17:16

BKT, în prima linie în producția sustenabilă de anvelope

BKT, unul dintre principalii producători de anvelope Off-Highway, a semnat un acord de cercetare comună cu Kultevat, Inc., compania americană lider în sectorul biotehnologiilor, specializată în cultivarea și transformarea cocsacâzului TKS ca alternativă regenerabilă și sustenabilă la cauciucul natural. Scopul acordului constă în dezvoltarea de metode noi de compounding, bazate pe utilizarea cauciucului TKS în procesul de producție a anvelopelor.

Toate studiile, analizele, experimentele și testele vor fi efectuate la modernul Centrul de Cercetare și Dezvoltare conoscut ca “Suresh Poddar Innovation Hub”, în cadrul ultimei și celei mai mari unități de producție din Bhuj, India. Cu ocazia inaugurării noului Centru de Cercetare-Dezvoltare de anul trecut, BKT a anunțat o serie de proiecte ambițioase legate de materialele sustenabile, printre care cercetările pentru a găsi alternative la cauciucul natural și la cel sintetic, precum și dezvoltarea de amestecuri extrem de performante pe bază de nanomateriale și nanocompuși.

Societatea americană Kultevat, Inc. cu sediul principal al activității la Saint Louis, Missouri, este specializată în tehnologia verde și în special în extragerea cauciucului de cocsacâz de înaltă calitate din planta Taraxacum kok-saghyz (cocsacâz rusesc), prescurtat TKS, prin procese ce respectă mediul înconjurător. Societatea a dezvoltat, de asemenea, metode de stabilizare a cauciucului TKS. Acordul prevede o primă fază a proiectului cu diferite furnizări de eșantioane în 2018, în timp ce a doua fază a proiectului prevede furnizarea către BKT a unei tone de cauciuc TKS până în octombrie 2019.

Cauciucul TKS va fi livrat la Centrul de Cercetare și Dezvoltare al BKT din Bhuj, unde vor fi efectuate studii și experimente cu noua materie primă, bazate pe metoda științifică și pe tehnologia materialelor. Cauciucul TKS va înlocui sau va reduce treptat utilizarea cauciucului natural. Vor urma analize, teste și experimente mai specifice pentru a stabili noțiunile privind criteriile de performanță mai specifice, cum ar fi comportamentul în caz de explozie la solicitări mecanice, rezistența la deteriorare prin uzură, durabilitate și reziliență, rezistență la tăieturi, uzură și căldură etc. Se vor testa diverse formule pentru dezvoltarea de amestecuri semifinite în vederea obținerii celor mai bune performanțe pentru cerințe specifice într-o gamă vastă de aplicații în sectorul agriculturii, lucrărilor terasiere, precum și în aplicații portuare, de minerit și industriale.

La fel ca alți producători de anvelope, BKT s-a concentrat pe cercetări pentru a găsi soluții de materii prime înlocuitoare, în principal guayule și cocsacâz. BKT a optat pentru cocsacâz datorită conținutului său mai mare de latex. Rădăcinile acestei plante, care crește anual și în zonele cu climă moderată, conțin aproximativ 15% latex, ce poate fi folosit ca materie primă pentru producția de cauciuc. Cocsacâzul rusesc a fost folosit în trecut, într-o perioadă în care cauciucul a lipsit în Europa, însă a fost uitat după inventarea cauciucului sintetic.

„Acordul cu Kultevat privind cauciucul TKS reprezintă un important pas înainte în activitățile noastre de cercetare-dezvoltare în ceea ce privește sustenabilitatea și inovația. Acest proiect este perfect aliniat cu obiectivele exprimate în Misiunea noastră în domeniul cercetării-dezvoltării: Cercetarea și dezvoltarea de tehnologii cu materiale de avangardă, pentru a susține viitoarele provocări ale BKT în ceea ce privește tehnologiile inovative de produs”, a spus Dilip Vaidya, Președinte și Director de Tehnologii la BKT.

Datorită acordului de cercetare comună cu Kultevat pentru dezvoltarea de metode pentru crearea de amestecuri pe bază de cauciuc TKS, BKT se poziționează în prima linie în ceea ce privește producția sustenabilă de anvelope. Acest proiect este perfect aliniat cu eforturile BKT de a găsi soluții de anvelope care să fie mai performante, mai eficiente și mai ecologice, garantând un nivel mai mic de poluare și consum de carburant.

MEq
By MEq iulie 5, 2018 17:16