BKT a echipat tractorul JCB Fastrac cu anvelope speciale pentru doborârea recordului de viteză

MEq
By MEq noiembrie 25, 2019 17:10

BKT a echipat tractorul JCB Fastrac cu anvelope speciale pentru doborârea recordului de viteză

Tractorul Fastrac de la JCB a stabilit un nou record mondial de viteză, de 247.470 km/h, cu care a intrat în Cartea Recordurilor. La această realizare, BKT a contribuit cu know-how-ul său de ultimă generație, echipând tractorul cu anvelope RIDEMAX IT 696, special concepute pentru acest proiect.

Pe lângă modificările speciale aduse șasiului și trenului de putere, realizate de către producătorul britanic de tractoare, această mașină de viteză a fost echipată și cu o anvelopă special dezvoltată de BKT și capabilă să reziste la viteze mari de peste 150 mph (241 km / h).

Pentru realizarea acestui task, BKT a colaborat strâns cu echipa de dezvoltare a JCB, creând o anvelopă de tractor avansată din punct de vedere tehnic, capabilă să reziste la viteze și sarcini extreme. Anvelopa este una model RIDEMAX IT 696 400/80 R 28, special construită, ce are la bază o anvelopă întâlnită de obicei în aplicații industriale și capabilă să reziste la viteze de până la 65 km/h pe suprafețe asfaltate. Această anvelopă oferă o serie de caracteristici excelente, printre care o rezistență deosebit de mare la rulare, care se traduce în economii ale consumului de combustibil, precum și avantaje economice și de mediu.

Comparativ cu anvelopa clasică RIDEMAX IT 696 pe care o are la bază, această versiune de mare viteză a suferit modificări considerabile pentru a răspunde cerințelor provocării. În primul rând, blocurile benzii de rulare au fost reduse înălțime de la 27 mm la doar 10 mm, pentru a îmbunătăți stabilitatea și a reduce mișcările laterale nedorite. În al doilea rând, carcasa a fost redimensionată pentru a fi mai mică și mai îngustă – această aerodinamică îmbunătățită și a permis integrarea a două centuri de oțel suplimentare în anvelopă, pentru a obține rigiditatea atât de necesară. Acest lucru împiedică, de asemenea, cauciucul să genereze căldură în exces și oprește dilatarea anvelopelor la viteze mari de rotație. Nu în ultimul rând, la această anvelopă s-a folosit mai mult cauciuc natural, pentru a-și îmbunătăți aderența. Iar după numeroase simulări digitale, au urmat teste ample de laborator pentru a obține cele mai bune performanțe ale anvelopei, la viteze care includeau o marjă generoasă de siguranță.

Guy Martin este cel care a pilotat tractorul Fastrac Two, atingând o viteză maximă de 153.771 mph (247.470 km/h), cu o viteză medie înregistrată de 135.191 mph (217.568 km/h). Acest nou record de viteză a fost cu aproape 50% mai mare decât recordul său de 103.6 mph (166.7 km/h) pe care l-a atins în vara lui 2019, la Elvington Airfield în York, folosind primul tractor JCB special conceput pentru viteză – Fastrac One.

„Obiectivul BKT pentru acest record mondial a fost să folosească o anvelopă care exista deja în gama noastră de produse și să aplice know-how-ul nostru pentru a o adapta la condițiile extreme de operare ale unui tractor de cinci tone care dezvoltă peste 1.000 hp”, a afirmat Dilip Vaidya, președinte și director tehnologic al BKT. „Acesta este motivul pentru care am ales RIDEMAX IT 696. Este o anvelopă ideală pentru aplicații industriale, cu o bandă de rulare adecvată pentru drumurile asfaltate. Fără a schimba designul benzii de rulare, ne-am concentrat asupra structurii carcasei și compușilor acesteia, astfel încât produsul final să poată rezista forțelor enorme impuse de vitezele ultra-ridicate atinse de tractorul JCB. Testarea extinsă și dezvoltarea – în strânsă colaborare cu JCB – ne-au permis să obținem o realizare tehnică extraordinară.”

Este un alt proiect impresionant, în care echipa tehnică a BKT a reușit să coordoneze o provocare extremă – aceea de a modifica o anvelopă agricolă pentru a-i garanta tractorului de mare viteză Fastrac cu un loc în cărțile de istorie.

„Suntem încântați că am putut avea o contribuție atât de importantă la succesul JCB”, a încheiat Lucia Salmaso, Managing Director al BKT Europe. „Înseamnă mai mult decât a atinge un record… Pentru BKT, aceasta a fost o oportunitate extraordinară de a ne testa produsele și a înțelege cât de departe putem ajunge. Fiecare detaliu va fi baza studiilor ulterioare în scopul îmbunătățirii continue a nivelurilor noastre de performanță și siguranță.

MEq
By MEq noiembrie 25, 2019 17:10

Follow Us

Visit Us On TwitterVisit Us On InstagramVisit Us On FacebookVisit Us On LinkedinVisit Us On YoutubeVisit Us On Pinterest

SEARCH SOMETHING

OPINION