Bauer face parte din inovatorul proiect de cercetare Construction 4.0

MEq
By MEq decembrie 5, 2019 01:30

Bauer face parte din inovatorul proiect de cercetare Construction 4.0

Într-un proiect cu peste 20 de parteneri, inginerii de la Universitatea Tehnică din Dresda dezvoltă noi tehnologii ce vizează utilajele și comunicarea pe un șantier interconectat. În următorii trei ani, aceste aplicații vor fi testate pe primul șantier de testare 5G în condiții reale. Unul dintre partenerii acestui proiect inovator de cercetare, și singurul din domeniul tehnologiei fundațiilor speciale, este Bauer.

Obiectivul principal al proiectului, lansat oficial pe 1 august 2019, este dezvoltarea continuă a utilajelor de construcții, astfel încât sarcinile de lucru să poată fi automatizate sau parțial automatizate. Proiectul comun, care implică și asociații precum Deutsche Bauindustrie (German Construction Industry), VDBUM și VDMA, este susținut de o subvenție de 4,8 mil euro din partea Ministerului Federal al Educației și Cercetării. Volumul proiectului va fi de aproximativ 9 mil euro, din care Bauer va acoperi 620.000 euro.

Dr. Matthias Semel coordonează și monitorizează proiectul pentru Bauer Maschinen GmbH. Andreas Schober este responsabil pentru implementarea tehnică în calitate de manager de subproiect. Ambii lucrează în departamentul de cercetare și dezvoltare la Bauer. „Digitalizarea este o problemă stringentă în industria construcțiilor”, a spus Matthias Semel. „Când vine vorba de noile oportunități pe care tehnologia 5G le va oferi în viitor, dorim să fim parte a acestei dezvoltări încă de la început și să jucăm activ un rol în conturarea acesteia.”

Focus pe forajul cu bare Kelly
Ca parte a proiectului de cercetare, dar și dincolo de acesta, Bauer se va axa în mod specific pe dezvoltarea unei platforme de foraj care recunoaște mediul înconjurător și comunică datele în siguranță prin anumite interfețe. Acest lucru necesită dezvoltarea mai multor sisteme, precum și implementarea lor pe o mașină-demo: un sistem de recunoaștere a mediului, care poate recunoaște atât interfețele de proces, cât și posibilele pericole, un utilaj capabil să colecteze automat datele curente ale procesului, o bază de date a utilajului, un sistem de management al echipamentului care recunoaște și gestionează automat instrumentele și atașamentele și un sistem de asistență pentru foraje cu bară telescopiă tip Kelly, parțial automatizat.

„Inițial ne concentrăm pe procesul de foraj cu bară Kelly, deoarece aceasta este cea mai obișnuită metodă folosită cu platformele noastre la nivel mondial”, explică Matthias Semel. „Scopul este ca sistemele semi-automate să sprijine și să asiste operatorul cât mai mult posibil. Acest lucru are un efect direct asupra productivității pe șantier, precum și asupra preciziei și siguranței.”

Sisteme de asistență, pentru mai multă siguranță și eficiență
Bauer oferă deja o serie de sisteme de asistență care vin în ajutorul operatorilor – de la alinierea automată a mastului pentru asistarea la descărcarea materialului (unidirecțional și bidirecțional) până la sistemul de asistență adaptivă a vitezei barei Kelly. Aceste sisteme oferă un plus de siguranță, confort și eficiență pe șantiere și deschid calea pentru forajul autonom, într-un mediu de lucru din ce în ce mai complex.

MEq
By MEq decembrie 5, 2019 01:30