Top 5 producători mondiali de echipamente de construcții – ediția 2014

MEq
By MEq decembrie 17, 2014 13:18

Top 5 producători mondiali de echipamente de construcții – ediția 2014

Potrivit clasamentului anual Yellow Table întocmit de revista International Construction (ediția 2014), un salt însemnat l-a făcut producătorul german Liebherr, care a ajuns pe locul 5, după ce Sany a căzut pe poziția a 8-a. 2013 a fost un an greu, producătorii de echipamente pentru construcții înregistrând o scădere de 10% a veniturilor față de 2012, dar, în ciuda acestui fapt, primii doi producători din top, Caterpillar și Komatsu, și-au păstrat pozițiile. De altfel, cele două companii gigant au avut împreună, în 2013, o cotă de piață de 30% (Caterpillar 19%; Komatsu 10,8%).

Iată primii 5 producători de echipamente de construcții:
# 1 – Caterpillar (USA)
Deși în 2013 veniturile companiei au scăzut (față de 2012), gigantul american a reușit să se mențină pe poziția fruntașă a clasamentului. Dependent în mare măsură de vânzarile de echipamente terasiere – în mod special excavatoare, încărcătoare, buldozere, screpere, buldozere pe șenile și excavatoare de cariere –, Caterpillar nu a putut evita efectul slăbirii sectorului minier. Comenzile pentru utilaje miniere au scăzut la nivel mondial, de vreme ce prețurile materiilor prime au scăzut de asemenea în 2013. Singurele vești bune pentru compania americană au venit chiar de la ei de acasă, acolo unde vânzările au crescut ușor față de anul precedent.

# 2 – Komatsu (Japonia)
Dacă în China, una dintre cele mai mari piețe regionale ale Komatsu, creșterea economică a stagnat, la fel s-a întâmplat și cu vânzările de echipamente pentru construcții. Iar fluctuația yenului a contribuit la creșterea exporturilor Komatsu pe alte piețe regionale. Însă, per ansamblu, producătorul japonez a reușit o ușoară creștere de 2,3% pe an.

# 3 – Volvo Construction Equipment (Suedia)
În 2012, Volvo a lansat o strategie pe 2 ani ce viza „creșterea probabilității și a cotei de piață a echipamentelor rutiere”, iar ca parte a acestei strategii, Volvo Construction Equipment a achiziționat o parte din Terex Corporation. În urma acestei afaceri, producătorul scandinav și-a adăugat în portofoliu 5 modele de camioane cu șasiu rigid și 3 articulate, oferind companiei un impuls către locul 3 mondial și crescându-i vânzările de echipamente.

# 4 – Hitachi Construction Machinery (Japonia)
Ca și în cazul omologului japonez Komatsu, veniturile din vânzări pentru echipamentele de construcții Hitachi au sporit ca urmare – în parte – a fluctuației yenului, dar și a creșterii exporturilor. Un alt impuls a fost dat de cererea puternică de excavatoare hidraulice Hitachi din China și Japonia din al treilea trimestru al lui 2013. Cu toate acestea, poziția Hitachi s-ar putea dovedi precară ca urmare a scăderii cererii de pe piața internă, a declinului economic din China și a vânzărilor lente pe segmentul de echipamente miniere, toate acestea amenințând potențialele câștiguri din 2014.

# 5 – Liebherr (Germania)
În ciuda unei ușoare scăderi a veniturilor pe sectorul echipamentelor de construcții – în mod specific, vânzări de echipamente terasiere, macarale mobile și macarale turn -, Liebherr a reușit saltul de pe poziția a 7-a pe a 5-a în Yellow Table, detronând producătorul chinez Sany, care a picat până pe locul 8. Pentru 2014, Liebherr intenționeaza să-și crească cota de piață de 4,6% prin investiții într-un nou centru de logistică în Germania, prin extinderea locației sale din Adelaide, Australia, și prin adăugarea unei noi unități de producție în Dalian, China, pentru excavatoare hidraulice, încărcătoare frontale pe roți și echipamente de manipulare a materialelor.

Poziția actuală / Compania / Anul trecut
1. / Caterpillar / 1
2. / Komatsu / 2
3. / Volvo Construction Equipment / 4
4. / Hitachi Construction Machinery / 3
5. / Liebherr / 7
6. / Terex / 8
7. / Zoomlion / 6
8. / Sany / 5
9. / John Deere / 9
10. / Doosan Infracore / 10

MEq
By MEq decembrie 17, 2014 13:18