Ponsse introduce noi tehnologii care cresc productivitatea și ergonomia

MEq
By MEq iunie 7, 2017 18:19

Ponsse introduce noi tehnologii care cresc productivitatea și ergonomia

Ponsse oferă cea mai variată gamă de produse de pe piață pentru exploatări forestiere „cut-to-lenght”. Iar anul acesta la târgul Elmia Wood din Suedia va fi prezentată noua serie de modele, ce pune accent în special pe îmbunătățirea performanței și confortului operatorului.

Harvesterul Ponsse Scorpion, topul de gamă al noilor modele Ponsse, a fost lansat la expoziția Elmia Wood 2013. Lansarea a dat tonul unei modernizări complete a seriei de modele, concentrându-se în special pe îmbunătățirea productivității și a ergonomiei, alături de o mai bună funcționare. Până în prezent, peste 500 de modele Scorpion au fost vândute în 20 de țări diferite, iar peste 100 au fost vândute doar în Suedia.

Ponsse ActiveFrame, cel mai confortabil sistem de suspensie de pe piață, disponibil acum și pentru harvestere
Ponsse ActiveFrame este un nou sistem de suspensie pentru cabinele de pe utilajele cu opt roți. Acesta elimină orice denivelare a terenului și menține cabina orizontală în orice moment. Astfel, mașina lucrează mai eficient, deoarece cabina este întotdeauna în poziție orizontală atunci când se utilizează macaraua. Pe lângă forwardere, soluția ActiveFrame este acum disponibilă și pentru harvesterul cu 8 roți Ponsse Ergo, cel mai popular model de recoltat de la Ponsse.

ActiveFrame are o structură simplă și funcțională, suspendând efectiv orice mișcare laterală îndreptată către operator și permițând viteze mai mari de deplasare pentru forwardere. Ca urmare, orice stres transmis corpului este mult mai mic decât înainte. Confortul operatorului este un factor central în termeni de productivitate și calitate; astfel, operatorul nu obosește din cauza terenului accidentat, rămâne atent și se poate concentra asupra muncii, chiar și într-o tură lungă de lucru.

Sistemul de suspensie menține în mod activ cabina la orizontală, urmând forma suprafeței solului în orice moment. Datorită structurii duble a cadrului, punctul de pivotare al sistemului de suspensie este foarte scăzut la nivelul osiei boghiului, ceea ce elimină în mod eficient orice oscilație îndreptată spre operator. Soluția este apropiată tehnologic de sistemul de nivelare întâlnit la Ponsse Scorpion, în care senzorii separați au fost înlocuiți de componente fiabile încorporate în modulul de comandă. Unghiul maxim de nivelare la modelele Ergo este de 14 grade (7 grade de ambele părți).

O altă inovație pentru îmbunătățirea ergonomiei operatorului este noul scaun Ponsse. Este primul scaun proiectat exclusiv pentru mașini forestiere. Reglajele și structura de bază extrem de puternică a scaunelor Ponsse oferă operatorilor cel mai bun confort posibil. Combinat cu structura solidă, noul scaun suspendă orice mișcare de rotire și impacturile îndreptate către operator.

Primul simulator de instruire cu realitate virtuală (VR)
Ponsse este primul producător de utilaje forestiere care lansează un simulator de instruire folosind realitatea virtuală (VR). Căștile VR pot fi adăugate la toate modelele de simulatoare Ponsse Full ca echipament opțional. Acestea duc experiența simulatorului la un nivel complet nou: ajută operatorul să perceapă mediul și funcțiile mașinii mult mai bine decât în cazul simulatoarelor convenționale. Soluția utilizează căștile și senzorii HTC Vive pentru a afișa corect imaginile. Rezultatul: operatorii se simt ca și cum ar fi în pădure, iar experiența de conducere pare mai reală – mediul poate fi explorat prin simpla rotire a capului. Prin perceperea mai bună a distanțelor și a dimensiunilor, antrenamentul cu macaraua este mai ușor. Simulatorul complet poate fi folosit și fără căști, prin simpla comutare a acestuia la modul de simulator obișnuit prin intermediul interfeței utilizatorului.

Ponsse Manager
Ponsse Manager este un instrument pentru gestionarea în timp real a operațiunilor companiilor de utilaje forestiere. Acesta oferă informații în timp real, cuprinzătoare, despre flota de mașini – atât despre performanțe, cât și despre zonele de lucru. Informațiile detaliate despre productivitatea flotei de mașini susțin operațiunile profitabile ale companiilor și informează antreprenorii cu privire la aspectele care afectează rentabilitatea.

Sistemul Manager ghidează companiile în utilizarea productivă a mașinilor lor, maximizând eficiența și productivitatea flotei și minimizând timpii de nefuncționare. Instrumentul informativ și ușor de utilizat, cu o grafică clară, ajută companiile să-și mențină flota de harvestere și îmbunătățește eficiența planificării și rapoartelor de lucru. De asemenea, comunicarea dintre operatori și companie este mai ușoară. Datele sunt transferate automat de la utilaj, fără ca operatorul să trimită fișiere în timpul recoltării. Operatorul utilajului poate monitoriza și ghida operațiunile zilnice de pe smartphone, tabletă sau computer, indiferent de locație.

Fleet Management este o componentă a Ponsse Manager pentru gestionarea și monitorizarea în timp real a operațiunilor din teren. Fleet Management afișează starea mașinii și volumul de producție al acesteia în timp real. Aplicația afișează volumul total tăiat, sortimentele și dimensiunea medie a copacilor pentru fiecare lot în curs de desfășurare. Vizualizarea hărții și informațiile despre evoluția loturilor fac posibilă planificarea eficientă a transferurilor de utilaje. Acestea sunt la locul și la momentul potrivit, pierzând mai puțin timp în așteptarea transferurilor, iar întreținerea lor poate fi programată corect.

Funcția Ecodrive din cadrul Ponsse Manager este un sistem care instruiește operatorul și oferă un feedback măsurat (de exemplu, impactul mentenanței asupra productivității mașinii). Funcția permite monitorizarea în detaliu a fazelor de productivitate și de lucru ale unei mașini individuale. Indicatorii specifici fazei de lucru servesc la dezvoltarea metodelor de lucru pentru a fi mai productivi și mai economici și pentru a asigura funcționalitatea reglajelor mașinii.

Investiții majore în calitate și în viitor
Pe lângă investițiile în cercetare și dezvoltare, Ponsse investește foarte mult în dezvoltarea producției și a rețelei sale. Suprafața fabricii sale din Vieremä se extinde semnificativ de la 2,7 ha la 4 ha, iar scopul acestei investiții este îmbunătățirea calității și flexibilității, alături de creșterea productivității și a securității. Dar Ponsse nu investește doar în producție. Anul acesta au fost deschise noi centre de service în Uruguay și în sudul Franței, iar până la finele lui 2017, centrul de service din UK se va muta într-o nouă și modernă unitate. Anul trecut, Ponsse și-a extins depozitul central Iisalmi, ce deservește rețeaua internațională a companiei, și au fost deschise noi unități de service în Statele Unite și Rusia.
sursa: ponsse.com

MEq
By MEq iunie 7, 2017 18:19