Micii demolatori

MEq
By MEq mai 10, 2015 01:51

Micii demolatori

Story Highlights

  • Roboti pentru demolari
  • Avant Robot 185 este un robot pentru demolari cu un centru de greutate jos
  • Brokk 400 are acum un sasiu mai mare pentru aplicatii mai grele
  • Husqvarna DXR 310 este cel mai puternic robot pentru demolari controlat de la distanta din gama producatorului suedez

Related Articles

Incorporeaza tehnologie de ultima ora, au suficienta putere pentru a sfarama structuri de beton, a taia armaturi sau a sparge ziduri ori pardoseli, au o masa redusa si un design functional. Reprezinta alegerea potrivita pentru utilizatorii din domeniul demolarilor ce doresc masini manevrabile, dar extrem de puternice, stabile si cu raza buna de actiune. Sunt robotii pentru demolari.
Marius IANCU

Domeniul demolarilor presupune folosirea unor echipamente care sa faca fata cerintelor de eficienta si securitate in munca, motiv pentru care cativa producatori, cu precadere scandinavi, au realizat ca pot exploata un nou segment de piata. Asa au aparut robotii pentru demolari, principalii producatori fiind Avant, Brokk si Husqvarna.
avant_robot_185_1_n

Avant Robot 185 este un robot pentru demolari cu un centru de greutate jos, ceea ce inseamna stabilitate mai mare, siguranta si o productivitate mai buna. Utilajul are toate componentele principale hidraulice si electrice incluse in corpul masinii, pentru un centru de greutate cat mai jos posibil. Designul unic si geometria bratului duc echipamentul la un nivel superior de performanta.
Bratul telescopic atinge inaltimea maxima de 5,5 m, iar intins la orizontala, are o raza de 4,5 m. De asemenea, bratul si turela se rotesc la 360º. Robotul este usor de manevrat gratie unei telecomenzi cu 5 viteze, adaptandu-se acolo unde este nevoie, fie incet si cu precizie, fie in operatiuni mai rapide. Designul robust este dublat de componente de înaltă calitate – sistemele hidraulice si electronice, cadrul și top-ul sunt protejate de plăci de oțel heavy duty, iar cilindrii hidraulici au protectii din ploicarbonat. Utilajul include un computer EPEC, display-ul color ghidand operatorul si stocand o cantitate mare de date privind functionarea masinii; poate indica necesitatile de service sau diferite alerte, iar anumiti parametri pot fi modificati prin intermediul EPEC, pentru a adapta robotul in functie de aplicatie si de nevoile operatorului. Robotul este disponibil intr-o configuratie cu doua optiuni de putere, de 15 sau 18,5 kW, are o masa de 2200 kg si poate lucra cu un atașament de max. 270 kg. Este compatibil cu: ciocan hidraulic, foarfecă demolatoare, cupă de excavare, graifer, daltă etc.
DSC08097_hf

Brokk 400 este alimentat eletric si modernizat, noul model avand acum un sasiu mai mare pentru aplicatii mai grele. Controlat prin telecomanda, utilajul are un sistem hidraulic nou, cu un debit mai eficient atunci cand bratul opereaza un atasament pentru operatiuni de perforare (gaurire). Noul 400 are axe, role si senile laterale mai mari. De altfel, senilele sunt cu 10% mai lungi decat la modelul precedent (ceea ce inseamna o durata de viata mai lunga a utilajului folosit in aplicatii ce necesita deplasari frecvente) si are o stabilitate cu 60% mai mare atunci cand lucreaza cu atasamente mai grele.
Stabilizatorii laterali distribuie uniform greutatea masinii, noul Brokk 400 lucrand cu atasamente de pana la 600 kg, ce pot fi schimbate cu usurinta de catre operatori gratie cuplorului rapid hidraulic. Echipat cu un ciocan hidraulic Atlas Copco SB552, Borkk 400 poate fi folosit pentru spargerea si indepartarea rocii in tuneluri de mici dimensiuni. Brokk 400 are o masa de 5,1 t, o latime de 1,6 m si o inaltime aproximativa de 3,2 m, iar motorul are o putere de 30 kW. Utilajul are un brat din 3 sectiuni si poate lucra in pante cu o inclinatie maxima de 30°, extensia orizontala a bratului fiind de 6,7 m, iar cea verticala, de 7,3 m. Gratie optiunii de control a bratului de la distanta, operatorul poate sta departe de utilaj, in siguranta.
Compania suedeza produce si utilaje la comanda, cu dotari speciale precum camere video, braturi mai lungi, dispozitive pentru inclinarea laterala a atasamentului de lucru si tamburi pentru rularea cablului. Robotul e compatibil cu atasamente precum: ciocan hidraulic Atlas Copco SB552, foarfeca Darda CC560, cupa de excavare de 250 l, foreza hidraulica, graifer etc.
Husqvarna DXR 310

Husqvarna DXR 310 este cel mai puternic robot pentru demolari controlat de la distanta din gama producatorului suedez. În ciuda greutății sale reduse și compacte, robotul are o putere de 22 kW, fiind ideal pentru operatiuni de demolare în medii grele de lucru. Stabilizatorii laterali sunt controlati individual și, impreuna cu o amprenta mare la sol, oferă o stabilitate superioară ce permite un volum mare de muncă.
DXR 310 poate lucra cu o varietate de atasamente, precum ciocane hidraulice sau foarfeci pentru demolari. Pentru aplicatii in medii heavy-duty, producatorul recomanda pachete ce includ caracteristici suplimentare, precum protectie hidraulica, sistem de racire imbunatatit sau protectie termica. Cele mai recente pachete disponibile in gama de roboti DXR sunt: Additional Feature, Enhanced Cooling si Heat Protection.
A doua sectiune a bratului din 3 segmente este telescopica, permitand pozitionarea usoara a atasamentului, iar luminile frontale cu led asigura conditii bune de vizibilitate. Robotul are o masa de 2020 kg, o latime de 780 mm, o lungime de 2056 mm si o inaltime de 1035 mm. Atasamentele compatibile cu DXR 310 sunt: ciocanele hidraulice Atlas Copco SB 202 si SB 302, cupa de excavare, dalta, foarfeca DSS 200, foarfeca pentru demolari DCR 300 (cea mai mare si mai puternica din oferta Husqvarna) si graiferul MG 200.

In 2011, Avant Tecno Oy a achizitionat toate drepturile privind robotii pentru demolari fabricati de Finmac Demolition Oy (nu si compania Finmac), astfel ca modelele F16 si F18R nu s-au mai produs. Finmac F16 era un robot alimentat electric si controlat de la distanta prin radiocomanda. In Statele Unite si Canada, cei doi roboti au fost comercializati sub brandul Stanley LaBounty.
Finmac-esite A4 4-siv ENG

MEq
By MEq mai 10, 2015 01:51