De la sisteme telematice la utilaje hibrid și, mai departe, la „full-electric”

MEq
By MEq November 16, 2017 13:58

De la sisteme telematice la utilaje hibrid și, mai departe, la „full-electric”

Trăim timpuri în care tehnologia evoluează rapid și continuu. Informația ne asaltează din toate părțile și de pe toate device-urile; practic, o avem acum ”în vârful degetelor”. Este accesibilă oriunde și oricând. Digitalizarea a acaparat cele mai importante sectoare de industrie și nu văd de ce ar fi altfel și în domeniul utilajelor pentru construcții, unde producătorii de mașini apelează la tehnologii avansate, iar utilizatorii au înțeles că acestea pot schimba complet felul în care se lucrează. | Marius Iancu

De-a lungul timpului, marii producători au depus eforturi – și încă o fac destul de asiduu –, pentru ca numele lor să fie sinonim cu inovația și oferirea de soluții potrivite clienților: realizări tehnologice avansate cu impact direct asupra gamelor de produse oferite. Iar realitatea ultimilor ani include sisteme telematice, utilaje hibrid și, mai nou, utilaje ”green” sau ”full electric”, cu emisii zero.

Fleet Management
Astăzi, cu ajutorul sistemelor telematice, proprietarii flotelor de utilaje își pot folosi mașinile mai bine ca oricând. Această tehnologie înregistrează și raportează date privind performanțele și funcționarea echipamentelor pe care le monitorizezi.

Producătorii au înțeles cât de important este ca, pe șantier, mașinile să fie operate la performanțe maxime. Date complete de la fiecare utilaj din flotă, actualizate automat într-un singur loc? Da, un uriaș avantaj! Așa s-a ajuns ca numele mari din domeniu să dezvolte și să implementeze versiuni proprii de sisteme telematice pentru gamele lor de echipamente, de la excavatoare și încărcătoare până la camioane sau macarale.

Hibrid
Dar pe lângă sisteme telematice, unii s-au aventurat în noi teritorii prin testarea și propunerea de tehnologii hibrid și ”verzi” (green). În ultimii ani, cu ocazia diferitelor târguri am tot asistat la noi lansări de modele hibrid și chiar complet electrice. Nu am să le enunț aici, dar dacă ați urmărit noutățile de pe www.mequipment.ro, cu siguranță vă vin în minte cel puțin 2-3 astfel de produse.

Utilajele hibride nu numai că presupun costuri de operare mai mici decât modelele convenționale (diesel), dar sunt și mai prietenoase cu mediul. Oferă clienților un produs cu opțiuni dual-power (cu dublă alimentare) care le permite să lucreze într-o gamă mai largă de aplicații outdoor și indoor. Sunt echipate cu motor electric, pentru o funcționare 100% fără emisii, dar și cu motor diesel. De asemenea, sunt proiectate pentru a fi user-friendly, având comenzi similare, indiferent de modul de operare ales. Astfel, tranziția de la un model convențional la unul hibrid e mai ușoară pentru operator.

Dar în cazul hibridelor, producătorii au căutat și soluții pentru a nu compromite performanțele mașinii, comparativ cu un model full diesel. Aceste hibride apar tot mai frecvent ca o opțiune versatilă și durabilă, eliminând nevoia clientului de a achiziționa un utilaj separat care să poată lucra în interior sau în medii fără emisii.

Green
Ei bine, aici suntem la alt nivel. Pe lângă faptul că au emisii zero, utilajele ”green” nu folosesc combustibili fosili și nu produc noxe în timpul operării. Ca să nu mai spunem că sunt și silențioase – nivelurile de zgomot pot fi și cu 50% mai reduse decât în cazul unui motor diesel. Cumulate, aceste avantaje atrag după ele și costuri de proprietate mai mici.

Bateriile (de regulă li-ion) stochează suficientă energie electrică pentru ca maşina să funcţioneze pe durata unui interval normal de lucru (o tură de opt ore) într-o aplicaţie intensă. Însă durata de lucru poate varia în funcție de producător, la fel ca și în cazul duratei de încărcare ”empty to full”.

Pe palierul ”full electric”, utilajele sunt încă la început, însă perspectivele sunt promițătoare. E suficient să ne uităm în domeniul învecinat, cel ”automotive”, unde alternativa la motoarele pe combustibili folsili o reprezintă vehiculele electrice, cu mențiunea că, în cazul nostru – al utilajelor – vorbim și de solicitări destul de specifice (aplicabilitate, medii grele de operare, sisteme hidraulice). Însă, pentru anii ce ne stau înainte, industria va continua să împingă limitele.

MEq
By MEq November 16, 2017 13:58